ΔΗΜΟΣ ΧΙΟΥ: ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΧΙΑΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΟΛΟΣ

Η δικαστική απόφαση με την οποία κατοχυρώνεται ότι η έκταση στη θέση «Παχύ-Θόλους» της τοπικής κοινότητας Συκιάδας είναι δημοτική χαιρετίζεται από τον Δήμο Χίου.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι με την απόφαση δικαιώνεται η χιακή κοινωνία και ματαιώνονται τα κυβερνητικά σχέδια  για αξιοποίηση της περιοχής αυτής ως δομής μεταναστών. Παράλληλα υπενθυμίζει ότι το μεταναστευτικό αποτελεί πλέον συνεχές ζήτημα και πρέπει να βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση.

Η ανακοίνωση του Δήμου Χίου έχει ως εξής:

«Με ικανοποίηση υποδεχθήκαμε  τη 13/2024 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Χίου, η οποία είναι πολυσήμαντη για τον Δήμο Χίου ως νομικό πρόσωπο και ως συλλογικό φορέα και τούτο διότι:

1. Κατοχυρώνεται με τρόπο απολύτως αιτιολογημένο και άρτια νομικά θεμελιωμένο η επίδικη δημοτική περιουσία εκτάσεως 212.732,04 τ. μ στην θέση «Παχύ-Θόλους» της τοπικής κοινότητας Συκιάδας, διασφαλίζοντας το ευρύτερο ιδιοκτησιακό δικαίωμα του Δήμου Χίου στην περιοχή συνολικής εκτάσεως 1.697.439,44 τ.μ. Το γεγονός αυτό ευνοεί τους σχεδιασμούς μας και μας επιτρέπει να προωθήσουμε ολοκληρωμένο σχέδιο για την εν λόγω περιοχή, αντίστοιχο των σημαντικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων της ως «φιλέτο» της δημοτικής περιουσίας.

2. Με την έκδοση της απόφασης αυτής, ματαιώνεται ο προγραμματισμός του Ελληνικού Δημοσίου για την εγκατάσταση συγκεκριμένων προδιαγραφών δομής της παραγράφου 4 του άρθρου 8 του Ν. 4375/2016 για την προσωρινή υποδοχή και φιλοξενία πολιτών τρίτων χωρών ή ανιθαγενών αιτούντων άσυλο και επιβεβαιώνεται για μία ακόμα φορά, το δίκαιο των θέσεων των ομόφωνων αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου. Διαπιστώνεται, μάλιστα, ότι την ορθότητα τους αντιλαμβάνεται σταδιακά και η κυβέρνηση, καθώς, σύμφωνα με δημοσιεύματα προηγούμενων ημερών, για τις νέες δομές πρώτης υποδοχής στη νησιωτική χώρα, στρέφεται σε σκέψεις δημιουργίας δομών περιορισμένων θέσεων και βραχύβιας παραμονής.

3. Πιστώνει την επιτυχία στη στρατηγικά μεθοδευμένη προεργασία των συλλογικών φορέων του νησιού. Με πειστήρια, τεκμήρια κι όχι απλώς άναρθρες κραυγές εντυπωσιασμού, επιβεβαιώθηκε το δίκαιο του αιτήματος της Χιακής κοινωνίας.

4. Υπενθυμίζει σε όλους μας ότι το φαινόμενο της ανθρώπινης μετακίνησης, είτε με την προσφυγική είτε με τη μεταναστευτική του διάσταση, θα συνεχίζει να απασχολεί τον τόπο μας, ως σημείο εισόδου, όσο οι γεωπολιτικές διεργασίες βρίσκονται σε ταραγμένη περίοδο. Με την ίδια νηφαλιότητα, ομοψυχία και μεθοδολογία οφείλουμε να διατηρηθούμε σε επαγρύπνηση και για το επόμενο διάστημα».