ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ Η 1η ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΕΝ-TEENS – ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΚΑΠΕΤΑΝ Π. ΤΣΑΚΟΥ
Το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν στη Χίο τα εγκαίνια της πρώτης ιδιωτικής Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού στη χώρα μας.
Σε μία συγκινησιακά φορτισμένη βραδιά, η «Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού TEENS-Τσάκος Ελληνικά Εκπαιδευτήρια Ναυτικών Σπουδών» εγκαινιάστηκε παρουσία θεσμικών εκπροσώπων της ελληνικής πολιτείας, της Κυπριακής Δημοκρατίας, φορέων και ενώσεων της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας αλλά και υψηλών προσκεκλημένων.
Τα εγκαίνια της Ακαδημίας ευλόγησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κ. Βαρθολομαίος.
Στη Ναυτική Ακαδημία της οικογένειας Τσάκου και του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» θα φοιτήσουν την πρώτη χρονιά 40 σπουδαστές, ενώ δέχθηκαν περισσότερες από 250 αιτήσεις, από τη νησί και από όλη την Ελλάδα, με την πλειονότητα να έρχεται εκτός της Χίου.
Στον χαιρετισμό του, ο ιδρυτής του Ομίλου Τσάκου, καπ. Παναγιώτης Ν. Τσάκος τόνισε:
«Με τη βοήθεια του Θεού και της Παναγίας, και με γνώμονα πάντα την πίστη μας στον Θεό και την αγάπη μας για τη ναυτιλία, ξεκινήσαμε με την αείμνηστη σύζυγό μου Ειρήνη και το υιό μας Νίκο και αποφασίσαμε την ίδρυση στη μνήμη της λατρεμένης Μαρίας μας, της Στέγης της Μαρίας. Για την προώθηση του ναυτικού πολιτισμού, της ναυτοσύνης μας, της ναυτικής μας εκπαίδευσης και της προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος. Και δεν το μετανιώσαμε γιατί οι εξελίξεις μάς δικαίωσαν».
«Αρχίσαμε», συμπλήρωσε ο καπετάνιος, «μετατρέποντας το σπίτι της Μαρίας μας στα Καρδάμυλα σε χώρο φιλοξενίας υπότροφων αγοριών από όλη την Ελλάδα που επιλέγονται με αξιοκρατικά και κοινωνικά κριτήρια. Τα παιδιά αυτά πληθαίνουν τα Καρδάμυλα στηρίζοντας τη βιωσιμότητα του Λιβάνιου Γυμνασίου και Λυκείου Καρδαμύλων, αυτό που αποφοίτησα και εγώ, γιατί δίχως αυτά τα σχολεία μας θα είχαν κλείσει με το δημογραφικό πρόβλημα και την αστυφιλία. Κυρίως όμως τα παιδιά αυτά γαλουχούνται στις αξίες, τις αρχές και τις παραδόσεις της μακραίονας ναυτοσύνης μας, και όσα επιθυμούν σταδιοδρομούν στη θάλασσα με την υποστήριξή μας».
Όσον αφορά το Ναυτικό Λύκειο, ο καπετάν Παναγιώτης ανέφερε ότι «πριν από έξι χρόνια, με γνώμονα πάντοτε την προσέλκυση νέων αγοριών και κοριτσιών στο ναυτικό επάγγελμα, κάναμε ένα μεγάλο βήμα και ιδρύσαμε στον ιδιόκτητο χώρο που μας φιλοξενεί απόψε το πρώτο ιδιωτικό μη κρατικό ναυτικό λύκειο, στο οποίο οι σπουδαστές μας φοιτούν εντελώς δωρεάν, καθώς το συνολικό κόστος λειτουργίας καλύπτεται από το Ίδρυμά μας».
«Η επιτυχία του Ναυτικού Λυκείου γρήγορα ξεπέρασε τις προσδοκίες μας» συμπλήρωσε ο κ. Τσάκος, «και οφείλεται στο άριστο εκπαιδευτικό μας προσωπικό, στον εξοπλισμό του με τεχνολογίες αιχμής, στη διάθεση για την εξοικείωση των μαθητών με τη θάλασσα μέσω του εκπαιδευτικού ιστιοφόρου σκάφος μας “Μάνια” που ήταν το σκάφος της Μαρίας μας. Όλα αυτά επέτρεψαν στο υπουργείο Παιδείας να αναγνωρίσει το λύκειό μας ως πρότυπο.
Το μοναδικό πρότυπο ναυτικό λύκειο στην επικράτεια. Μέχρι σήμερα από το λύκειο έχουν αποφοιτήσει 143 μαθητές με άριστες επιδόσεις στις πανελλήνιες εξετάσεις και οι περισσότεροι από αυτούς έχουν ακολουθήσει το ναυτικό επάγγελμα».
Τέλος, όσον αφορά τη Ναυτική Ακαδημία, ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος δήλωσε ότι «12 χρόνια μετά τη λειτουργία της “Στέγης της Μαρίας” και έξι χρόνια μετά την ίδρυση του πρότυπου ναυτικού μας λυκείου φτάνουμε με τη βοήθεια του Θεού και τις δικές σας ευλογίες, Παναγιώτατε, στη σημερινή ημέρα-σταθμό για το Ίδρυμα και τον όμιλό μας, να εγκαινιάζουμε τη δική μας Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού. Οραματιζόμαστε την Ακαδημία μας ως πόλο έλξης νέων όχι μόνο για να στελεχώσουν τα πλοία της ελληνικής ναυτιλίας, αλλά ταυτόχρονα να τους δώσουμε τη δυνατότητα επαγγελματικής εξέλιξης και καταξίωσης, υπηρετώντας το υπερήφανο ναυτικό επάγγελμα. Λειτούργημα, θα μου επιτρέψετε να πω».
Όπως τόνισε ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος, για τη δημιουργία της Ακαδημίας συνεργάστηκαν στενά με το υφυπουργείο Ναυτιλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο αξιολόγησε και πιστοποίησε τη νέα εκπαιδευτική προσπάθεια. Στο τέλος δεν παρέλειψε να ευχηθεί να θεσμοθετηθούν και στην Ελλάδα οι νομοθετικές εκείνες προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν την ίδρυση και άλλων μη κρατικών ακαδημιών, ώστε να ικανοποιούνται επαρκέστερα οι ανάγκες σε έμψυχο δυναμικό της συνεχώς αναπτυσσόμενης ελληνικής ναυτιλίας, αλλά και να προσφέρονται ευκαιρίες εξέλιξης στα νέα παιδιά της πατρίδας μας.
Παράλληλα, στο πλαίσιο του συλλογικού αυτού έργου ευχαρίστησε τους συνεργάτες του, Βενετία Καλλιπολίτου, Μιχάλη Μπελέγρη, Τσαρδάκα, Τάσο Κατσιμαδάκη, Γιάννη Φράγκο, Κατερίνα Τσαρτακλέα και φυσικά τον καθοδηγητή, τον πρόεδρο του Ιδρύματος, ναύαρχο Ευθύμιο Μητρόπουλο. Ο καπετάνιος μετέφερε τις ευχαριστίες τόσο του ίδιου όσο και του γιου του, δρ. Νίκου Τσάκου, ο οποίος, όπως ανέφερε, «εκτός όλων των άλλων θα συνεχίσει τη μεγάλη αυτή ιερή οικογενειακή μας παράδοση». Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο εγγονός του, Παναγιώτης Ν. Τσάκος, ο οποίος δήλωσε ότι η οικογένεια θα συνεχίσει το μεγαλεπήβολο αυτό έργο.
Χαιρετισμό απεύθυνε και η υφυπουργός Ναυτιλίας της Κύπρου Μαρίνα Χατζημανώλη, η οποία απευθυνόμενη στον καπετάν Παναγιώτη Τσάκο τόνισε: «Χαίρομαι ιδιαίτερα που η Κυπριακή Δημοκρατία ήταν αυτή που ενέκρινε τη Ναυτική Ακαδημία που οραματίστηκες να δημιουργήσεις στον τόπο καταγωγής σου, την όμορφη και ναυτομάνα Χίο». Συμπλήρωσε ότι το υφυπουργείο Ναυτιλίας και η κυβέρνηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, θεωρεί πρωταρχικής σημασίας την ποιοτική αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης.
«Η στήριξή μας στα ναυτιλιακά επαγγέλματα, μέσα από δράσεις και ενθαρρύνοντας τους νέους να αγαπήσουν τη θάλασσα, είναι δεδομένη. Η ενίσχυση των προγραμμάτων σπουδών με τις σύγχρονες προσεγγίσεις της ναυτιλίας καθορίζει τη γνώση και την εκπαίδευση των νέων στο ναυτικό επάγγελμα», συμπλήρωσε.
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Πατώντας «Συμφωνώ» αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies κατά την περιήγησή σας στην ιστοσελίδα μας.ΣυμφωνώΌχι