Ο ΑΥΤΟΧΕΙΡΑΣ της «ΒΟΚΑΡΙΑΣ»

Της  ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΛΥΚΟΠΑΝΤΗΤΟΝ ΑΥΤΟΧΕΙΡΑ του Σοβιετικού δραματουργού Νικολάι Έρντμαν ανέβασε η Θεατρική Ομάδα Νενήτων «Η Βοκαριά».

Παλιά αγαπημένη μαθήτρια στο αλησμόνητο Λύκειο Καλλιμασιάς η σκηνοθέτης Νίτσα Κλούβα μου συνέστησε με έμφαση να το δω. Διαισθάνθηκα ότι θα ήταν καλό.

Ασφυκτικά γεμάτο το Ομήρειο. Στην αρχή, δεν το κρύβω, άρχισα να κουράζομαι. Καθώς όμως το έργο προχωρούσε, το ενδιαφέρον ανέβαινε. Οι ανατροπές του κειμένου, εκπλήξεις , η ηθοποιοί “ζεσταίνονταν” και όσο περνούσε η ώρα όλα έπαιρναν το δρόμο προς την απογείωση.

Δε γέλασα πολλές φορές, όπως οι γύρω μου, που φαίνεται ότι αναγνώριζαν επί σκηνής φίλους, συγγενείς, συγχωριανούς. Σφίγγονταν η καρδιά μου, καθώς μέσα σε όλο το πανδαιμόνιο “ιδεολογιών”, συμφερόντων, παθών, μικροτήτων, μπερδεμένων συναισθημάτων, διέκρινα την πινακοθήκη των δικών μας προσώπων, της δικής μας εποχής.

Αδιαμφισβήτητη και διαχρονική η αξία του κειμένου, πολύ καλή η επιλογή του επομένως, μέθεξη των θεατών , για κάθαρση , την αριστιοτελική εννοώ, δεν είμαι σίγουρη, η διάρκεια της παράστασης μεγάλη, όμως ούτε υπερβολή ούτε κακογουστιά ούτε δήθεν, αντίθετα πολλή δουλειά, ροή στο επί σκηνής γίγνεσθαι, προσεγμένο το ενδυματολογικό, η μουσική όχι πρωτότυπη , αλλά “έδενε” με την καταγωγή του συγγραφέα και σε ποσότητα που δεν έβγαινε πάνω από τα λόγια..

Γενικά άξιοι όλοι οι συντελεστές, υπεράξια η σκηνοθέτης και όσοι εργάστηκαν στο παρασκήνιο, όπως αποδεικνύει η υπερπληθώρα των χορηγών.

Πάντα και όλο ψηλότερα!