ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΗΤΑΡΑΚΗ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΙΡΕΤΩΝ

Με πρότασή του προς τους αιρετούς της Χίου για τον εκ νέου προγραμματισμό της δεύτερης συνάντησης εντός του Απριλίου, επανήλθε ο βουλευτής Χίου, Νότης Μηταράκης.

Ως προς τη θεματολογία της συνάντησης ο κ. Μηταράκης πρότεινε να συζητηθούν συνέργειες για τα έργα υποδομών και τα θέματα υγείας, η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την ύδρευση, ο χωροταξικός σχεδιασμός του νησιού και το θέμα της οδικής παράκαμψης του Βροντάδου.

Η επιστολή του κ. Μηταράκη αναφέρει:

«Αγαπητοί συνάδελφοι,

Σε συνέχεια της από 12 Φεβρουαρίου επιστολής μου, επανέρχομαι για να προτείνω τον προγραμματισμό μιας δεύτερης συνάντησης εντός Απριλίου. Δυστυχώς ακυρώθηκε η προγραμματισμένη συνάντησή μας τον Μάρτιο χωρίς να έχει προσδιοριστεί νέα ημερομηνία.

Ως προς την προτεινόμενη θεματολογία, καταρχήν προτείνω τα έργα υποδομών που επισκέφτηκε στις 26 Μαρτίου ο Υφυπουργός κ. Νίκος Ταχιάος. Συζητήσαμε ήδη σημεία στα οποία η αγαστή συνεργασία Κυβέρνησης και τοπικής αυτοδιοίκησης μπορεί να συμβάλει στην επιτάχυνση της ολοκλήρωσης των κρίσιμων αυτών έργων, ενώ καλό είναι να εξετάσουμε (α) την πρόοδο που θα έχει επιτευχθεί ως προς το ζήτημα της διοικητικής παράδοσης προς χρήση από Δήμο και Περιφέρεια προς την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας του μέρους των έργων που ολοκληρώνονται (μετατόπιση παραλιακής, οδός Χρήστου) και (β) την πρόοδο στη λήψη υλικών από τους δανειοθαλάμους.

Εκκρεμεί ως θέμα συζήτησης η ανάγκη δημιουργίας νέων λατομικών ζωνών στη Χίο, θέμα ευρύτερο, το οποίο δεν αφορά στην παρούσα φάση το έργο της επέκτασης του διαδρόμου.

Επίσης, σημαντικά ζητήματα συνεργασίας, στον τομέα της υγείας, είναι να προχωρήσει το ζήτημα της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Νοσοκομείου Χίου και Περιφέρειας για την Παθολογική, η οποία εκκρεμεί, αλλά και να αναζητήσουμε κίνητρα, με χρηματοδότηση και της τοπικής αυτοδιοίκησης για την προσέλκυση ιατρών στο νησί.

Βασικό θέμα στην ατζέντα μας προτείνω να είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την ύδρευση της Χίου, με στόχο να καταλήξουμε, εντός του έτους, σε αποτύπωση των απαιτούμενων επενδύσεων και πιθανών χρηματοδοτικών εργαλείων, που θα διασφαλίσουν την απαραίτητη ποιότητα και ποσότητα νερού που χρειάζεται η Χίος για την επόμενη δεκαετία. Σε περίπτωση που το κρίνετε σκόπιμο, θα μπορούσαν στην εν λόγω θεματική να συμμετάσχουν και τυχόν αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες από τον Δήμο ή/και την Περιφέρεια.

Ιδιαίτερα σημαντικό θέμα είναι οι επικείμενες αλλαγές στο χωροταξικό σχεδιασμό της Xίου. Ώστε να επιτύχουμε τον στόχο της βιώσιμης ανάπτυξης και της ανάδειξης του φυσικού και πολιτισμικού πλούτου του νησιού.

Τέλος, προτείνω να συζητηθεί το θέμα της οδικής παράκαμψης του Βροντάδου, ένα πολύ σημαντικό ζήτημα που αφενός θα συνεισφέρει καθοριστικά στην ανάπτυξη της Βόρειας Χίου αφετέρου θα αποσυμφορήσει κυκλοφοριακά την περιοχή. Πρώτη προτεραιότητα είναι να ολοκληρωθεί σχετική μελέτη από την οποία θα προκύψουν και τα βασικά δεδομένα και για την υλοποίηση αλλά και για τη χρηματοδότηση του κυρίως έργου.

Σε κάθε περίπτωση, παραμένω στη διάθεσή σας».