H ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (Video)
Το μεγαλύτερο λαογραφικό μουσείο στην Ελλάδα βρίσκεται στην Καλλιμασιά Χίου και ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1995.
Διαθέτει περισσότερα από 6.000 εκθέματα, με τα περισσότερα να αποτελούν προσφορές των κατοίκων. Πρόκειται για πραγματικό στολίδι του ιστορικού νησιού και μνεία στην παράδοση και στη λαογραφία, όχι μόνο της Χίου αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας.
Ο χώρος του μουσείου (550 τμ) αναπαριστά ένα μικρό παραδοσιακό χωριό. Περιέχει αντικείμενα και εργαλεία από 40 επαγγέλματα τα περισσότερα από τα οποία έμειναν στην ιστορία όπως του παπουτσή, ράφτη, καλαθά, παπλωματά, σιδερά, γανωματά, κοσκινά, μυλωνά, αγγειοπλάστη, λούστρου, κηροποιού, σαμαρά, τενεκετζή, μαραγκού, ξυλοκόπου, οικοδόμου, γεωργού, μελισσοκόμου, χασάπη, κουρέα, πολιτικού μηχανικού δημοσίων έργων και καραγκιοζοπαίχτη.
Επίσης περιέχει ένα ρεμπικαριό (αποστακτήριο ούζου-σούμας), ένα ελαιοτριβείο, ένα χωράφι με το αλώνι του και ένα καφενείο-κουρείο. Τέλος περιέχει ένα παραδοσιακό Χιώτικο σπίτι με την κουζίνα του, την τραπεζαρία του, το υπνοδωμάτιο του, την τουαλέτα του και την αποθήκη του.
Τα εκθέματα του μουσείου είναι πολύ σημαντικά στοιχεία για τη λαογραφία της Χίου καθώς μας παρουσιάζουν τους επαγγελματίες τεχνίτες που εργάζοταν και κινούταν μέσα στα χωριά της Χίου. Τα εκθέματα έχουν δωρίσει κυρίως κάτοικοι από όλη τη Χίο, αλλά και διάφορα μέρη της Ελλάδας.
Επίσης, εκτίθενται βιβλία, έντυπα, φωτογραφίες, εφημερίδες, καρτ ποστάλ, νομίσματα, είδη ρουχισμού κα.
Στο Λαογραφικό Μουσείο Καλλιμασιάς, ο επισκέπτης «προσγειώνεται» από το σπιτικό των αρχών του 20ου αι. (τα γουδιά, τους χειρόμυλους και τα καβουρντιστήρια, τα εικονοστάσια και τις στεφανοθήκες) στα εργαστήρια του παστελά, του τσαγκάρη, του κοσκινά, της καπελούς, της μανταρίστρας, του καπνοπαραγωγού και «συστήνεται» με τις τέχνες και τα εργαλεία του μελισσουργού, του αγγειοπλάστη, του καλατζή, του σιδερά, του πεταλωτή, του κηροποιού, του παπλωματά…
Ο χώρος, «κανακεμένο παιδί» του εκπαιδευτικού Γιάννη Κολλιάρου, είναι χωρίς υπερβολή ό,τι καλύτερο έχει να παρουσιάσει όχι μόνο η νησιωτική, αλλά και η ηπειρωτική Ελλάδα. «Δουλέψαμε με πολύ μεράκι, μπήκαμε σε ετοιμόρροπα σπίτια και χαλάσματα, αναπνεύσαμε σκόνη και σκουριά, γινήκαμε μεταφορείς, κατασκευαστές, χτίστες, σοβατζήδες, μπογιατζήδες, συντηρητές και γενικά κάναμε ό,τι περνούσε από το χέρι μας…»τονίζει ο κ. Κολλιάρος.
Τα πρώτα αντικείμενα-εκθέματα, βρέθηκαν τον Δεκέμβριο του 1995 και εκτέθηκαν σε μία προθήκη του γραφείου του κ. Κολλιάρου στο σχολικό κτίριο, όπου τότε ήταν διευθυντής. Αλλά ο σπόρος της λαογραφικής αναζήτησης «θέριεψε» μαζί με τη συλλογή, προέκυψαν και κάμποσες δωρεές, και όταν πια η συστηματικότερη έκθεσή της ήταν αναγκαία, σχεδόν επιβεβλημένη, το ευρύ υπόγειο του σχολείου κρίθηκε ως χώρος, κατάλληλος για τη φιλοξενία της.
Από το πολύτιμο υπόγειο του Γυμνασίου της Καλλιμασιάς πέρασαν πολιτικοί, ακαδημαϊκοί, λογοτέχνες, καλλιτέχνες και όλοι, μαζί με τους πάμπολλους πολίτες απ΄ άκρου σ΄ άκρο της Ελλάδας, «κατέθεσαν» γραπτώς τις εντυπώσεις τους στο βιβλίο των επισκεπτών, που αποτελεί το πραγματικό παράσημο του δημιουργού του Μουσείου.
Ενδεικτικά:
«Πίσω από κάθε δημιουργική ιδέα βρίσκεται ένας άνθρωπος με φαντασία. Μπράβο σου κ. Κολλιάρο σε σένα και σε όσους ενέπνευσες να φτιάξετε αυτό το ωραίο Μουσείο, όπου στους αιώνες οι άνθρωποι θα βλέπουν τη διαδρομή τους στην ιστορία, πώς ζούσαν, τι κέρδισαν και τι έχασαν σε τρόπο Ζωής» ……….. Λεωνίδας Κύρκος, τ. πρόεδρος Συνασπισμού.
«Από καρδιάς συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές αυτής της εξαιρετικής προσπάθειας» ……….. Ελπίδα Τσουρή, τ. υπουργός.
«Ο τρόπος ο ζωντανός της τοποθέτησης των πραγμάτων το καθιστά μοναδικό στην Ελλάδα» ……….. Κέλλυ Μπουρδάρα, τ. υπουργός.
«Άρτιο, πλήρες και γεμάτο αναμνήσεις» …………. Δάφνη Σημίτη.
«Θερμά συγχαρητήρια για το καταπληκτικό σας μουσείο, που φαίνεται πως είναι φτιαγμένο με αγάπη» ………… Άλκη Ζέη.
(Βίντεο Κωνσταντίνος Αναγνώστου)