ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ Η 25η ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΑ ΨΑΡΑ

Το ηρωικό νησί των Ψαρών τίμησε την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου με λαμπρότητα και τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις, που χάρισαν στιγμές συγκίνησης.

Το νησί σημαιοστολίστηκε και φωταγωγήθηκε επιτείνοντας την εορταστική ατμόσφαιρα.

Την αυλαία των εορταστικών εκδηλώσεων άνοιξε η μαθητιώσα νεολαία του νησιού με τη  σχολική εκδήλωση «Ο Μεγάλος ξεσηκωμός του Γένους και η σημαντική συμβολή των Ψαρών» που προετοίμασαν και παρουσίασαν οι μαθητές και εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου – Λυκειακών Τάξεων Ψαρών, την Παρασκευή 22 Μαρτίου.

 

Τη σκυτάλη έλαβε ο Σύλλογος Διατήρησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς «Χίοι Εν Χορώ» με το Χορευτικό Τμήμα και την Χορωδία του Συλλόγου. Το Σάββατο 23 Μαρτίου, στην αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του Δήμου μας, προβλήθηκε ένα Μουσικοχορευτικό Οδοιπορικό των γεγονότων του 1821 και μελωδίες και χοροί από όλη την Ελλάδα ξεσήκωσαν τους παριστάμενους. Με το πέρας της εκδήλωσης ακολούθησε γλέντι στο δημοτικό κτίριο «Ξενώνας» με τους μουσικούς Αργύρη Μαυρίκη, Πέτρο Καρβούνη, Γιάννη Βούκουνα και Μάρκο Παυλιδάκη.

 

Την Κυριακή 24 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του Επετειακού Ημερολογίου των Ψαρών που εκδόθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από το Ολοκαύτωμα των Ψαρών, που έλαβε χώρα στις 22 Ιουνίου του 1824.

Παράλληλα, έγινε και η επίσημη πρώτη για το επετειακό λογότυπο, το οποίο θα φέρει ο Δήμος Ηρωικής Νήσου Ψαρών για όλο το 2024, παράλληλα με το επίσημο λογότυπό του. Πρωτοστατεί η Δόξα των Ψαρών, απαύγασμα του ηρωικού αγώνα και της ανυπέρβλητης θυσίας των προγόνων μας για ελευθερία και ανεξαρτησία. Το επετειακό λογότυπο του Ολοκαυτώματος επιμελήθηκε η Ψαριανή γραφίστρια Μαργαρίτα Μώρου, την οποία συγχαίρουμε για την εξαιρετική δουλειά της και την ευχαριστούμε θερμά!

Ανήμερα της Εθνικής μας Επετείου οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την καθιερωμένη μαθητική παρέλαση. Προηγουμένως, τελέστηκε επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, παρουσία δημοτικών και στρατιωτικών αρχών, αντιπροσωπειών σωματείων του νησιού, καθώς και μαθητών και εκπαιδευτικών.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Διευθυντής Γυμνασίου – Λυκειακών Τάξεων Ψαρών Δημήτρης Μάκαρης, αναφερόμενος στα ιστορικά γεγονότα της 25ης Μαρτίου 1821. Κατά μήκος της παραλιακής οδού καμαρώσαμε τους μαθητές των σχολείων του νησιού που παρέλασαν τιμώντας την ιστορία μας και τους ήρωές μας.

Στην πλατεία Ηρώων Ολοκαυτώματος τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων από τη δημοτική αρχή, την στρατιωτική, λιμενική και αστυνομική αρχή του νησιού, εκπροσώπους της εκπαιδευτικής κοινότητας και των πολιτιστικών συλλόγων και φορέων του νησιού μας.

Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και έγινε Ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου που σε συνδυασμό με τις απαγγελίες ποιημάτων και την παρουσίαση παραδοσιακών χωρών από τους μαθητές του νησιού μας, μας γέμισαν υπερηφάνεια και συγκίνηση.

Ο Δήμαρχος Ηρωικής Νήσου Ψαρών Κωνσταντίνος Βρατσάνος στο μήνυμα της ημέρας τόνισε:

«Σήμερα, σε μια διπλή γιορτή για τον απανταχού Ελληνισμό και την Ορθοδοξία τιμάμε και γιορτάζουμε την επέτειο της έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου μας.

Τιμούμε τους αγώνες και τις θυσίες των προγόνων μας που θεμελίωσαν το σύγχρονο ελληνικό κράτος. Το ηρωικό νησί μας σ’ αυτόν τον αγώνα πρωτοστάτησε, πληρώνοντας βαρύ φόρο αίματος. Εμπνεόμαστε από τον ηρωισμό και την αγάπη τους για την πατρίδα και την ελευθερία.

Το μεγαλειώδες μήνυμα της 25ης Μαρτίου 1821 παραμένει ζωντανό σήμερα όσο ποτέ άλλοτε. Μέσα σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον καλούμαστε ως έθνος να συνεχίσουμε ενωμένοι τον αγώνα για να διαφυλάξουμε ό,τι μας πρόσφερε η θυσία των προγόνων μας, να αντιμετωπίσουμε τις σύγχρονες προκλήσεις και να διατηρήσουμε ανέπαφη την ακεραιότητα της χώρας μας».