ΜΙΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑ ΟΙ ΧΙΩΤΙΚΟΙ ΑΓΡΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΛΑΛΑΔΕΣ-ΝΑΙ ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ, ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΡΙΖΩΜΑ (Video)

Το χρώμα που κυριαρχεί αυτές τις μέρες σε χωράφια της Κεντρικής και Νότιας Χίου είναι το κόκκινο καθώς πλημμυρίζουν με τις τουλίπες που οι ντόπιοι ονομάζουν λαλάδες.

 

Πρόκειται για τέσσερα είδη τουλίπας (toulipa aegenensis, toulipa udulatifolia, toulipa clousiana, toulipa praecox), τα τρία από τα οποία φύονται αποκλειστικά στη Χίο και κυρίως στο κεντρικό και νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού.

Η τουλίπα που κοκκινίζει τα λιβάδια της Χίου την άνοιξη είναι η Tulipa praecox, ενώ το ένα από τα τέσσερα είδη, που είναι και το πιο σπάνιο έχει ριγέ λευκά-κόκκινα άνθη. Τα άνθη τους δεν διατηρούνται πάνω από 7 με 10 μέρες.

Πήραν το όνομα λαλάδες από το lale, την περσική ονομασία της τουλίπας που πέρασε μέσω των τουρκικών στη χιακή διάλεκτο. Το σκηνικό που συνθέτουν αυτά τα ντελικάτα και κομψά άνθη είναι μοναδικό και εμπνέει ποιητές, φωτογράφους, ζωγράφους και κινηματογραφιστές εδώ και χρόνια.

 

Δυστυχώς στην εποχή μας ο αριθμός των λαλάδων που συναντάει κανείς στα χωράφια του νησιού μειώνεται κάθε χρόνο. Καθώς η αναπαραγωγή τους γίνεται από τους βολβούς, η αλόγιστη συλλογή των λαλάδων με ξερίζωμα του βολβού καθώς και η χρήση φυτοφαρμάκων μπορεί να οδηγήσει στη σταδιακή εξαφάνιση τους.

Όσοι λοιπόν από εσάς έχετε την τύχη να κάνετε την εξόρμησή σας σε αγρό με λαλάδες τις επόμενες ημέρες θαυμάστε και φωτογραφήστε άφοβα αλλά φροντίστε να δώσετε την ευκαιρία να μπορούν να το κάνουν αυτό και οι επόμενες γενιές! Εάν πάλι θελήσετε να πάρετε μαζί σας ένα κομμάτι αυτής της ομορφιάς φροντίστε να έχετε μαζί σας ψαλίδι ώστε να μη ξεριζώσετε τους βολβούς και πάρτε μαζί σας μόνο λίγες τουλίπες.

(Βίντεο Κωνσταντίνος Αναγνώστου)