ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ 10 ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΕΧΕΙ ΜΟΛΥΝΘΕΙ-ΠΑΡΙΣΙ: ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΑ ΜΠΑΡ

Περίπου ένα στα δέκα άτομα είναι πιθανό να έχει μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό παγκοσμίως σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ενώ ευρωπαϊκές χώρες υιοθετούν πιο αυστηρά μέτρα στην προσπάθειά τους να αποφύγουν το γενικό lockdown.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι η συντριπτική πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού παραμένει ευάλωτη στην ασθένεια Covid-19.
Ο Μάικ Ράιαν, επικεφαλής του ΠΟΥ για τη διαχείριση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, απευθυνόμενος στην Εκτελεστική Επιτροπή του Οργανισμού, δήλωσε ότι οι νέες εστίες μόλυνσης πολλαπλασιάζονται σε περιοχές της νοτιοανατολικής Ασίας και ότι τα κρούσματα και οι θάνατοι στην Ευρώπη και την ανατολική Μεσόγειο αυξάνονται.
«Σύμφωνα με τις τρέχουσες εκτιμήσεις μας περίπου το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει πιθανώς μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό. Το ποσοστό ποικίλει ανάλογα με τη χώρα, την ύπαιθρο ή τις πόλεις, τις διάφορες πληθυσμιακές ομάδες. Σημαίνει όμως ότι η συντριπτική πλειοψηφία του πλανήτη εξακολουθεί να κινδυνεύει», είπε ο Ράιαν. «Οδεύουμε προς μία δύσκολη περίοδο. Η ασθένεια εξακολουθεί να εξαπλώνεται».
Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, ο ΠΟΥ κατέθεσε για εξέταση από τις κινεζικές αρχές λίστα εμπειρογνωμόνων που θα λάβουν μέρος στη διεθνή αποστολή στην Κίνα για τη διερεύνηση της προέλευσης του κορωνοϊού.
Παράλληλα, ολοένα και περισσότερες χώρες της Ευρώπης υιοθετούν πιο αυστηρά μέτρα, καθώς βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα δεύτερο κύμα έξαρσης κρουσμάτων κορωνοϊού. Προς το παρόν, εμφανίζονται απρόθυμες να επιστρέψουν στο καθολικό Lockdown που είχε επιβληθεί την άνοιξη, κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας. Το μείζον ερώτημα είναι εάν θα καταφέρουν να το αποφύγουν.
Σε κατάσταση υψηλού υγειονομικού συναγερμού έχουν θέσει από σήμερα 5 Οκτωβρίου οι αρχές το Παρίσι και τα περίχωρα της γαλλικής πρωτεύουσας, καθώς τα κρούσματα κορωνοϊού στην Πόλη του Φωτός έχουν αυξηθεί επικίνδυνα. Σε συναγερμό και οι αρχές στην Ιρλανδία, με την επιτροπή λοιμωξιολόγων να εισηγείται την επιβολή περιοριστικών μέτρων μέγιστου «Επιπέδου 5» σε όλη τη χώρα και για διάστημα τεσσάρων εβδομάδων.
Στο Παρίσι, τα μπαρ θα παραμείνουν κλειστά για 15 μέρες, στο πλαίσιο της νέας δέσμης μέτρων με στόχο να περιορισθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού. Τα εστιατόρια θα παραμείνουν ανοικτά, αλλά με ενισχυμένα προληπτικά μέτρα, όπως μετέδωσε το ραδιοφωνικό δίκτυο France 24. Την ίδια στιγμή, η Γαλλίδα υπουργός Εργασίας, Ελίζαμπετ Μπορν, συνέστησε στους κατοίκους της περιοχής να δουλεύουν από το σπίτι, εφόσον είναι εφικτή η τηλε-εργασία.
Δυσοίωνα τα μηνύματα και στην Ιρλανδία, με την αρμόδια επιτροπή ειδικών να συστήνει με επιστολή προς την κυβέρνηση καθολικό lockdown σε ολόκληρη τη χώρα για διάστημα έως τεσσάρων εβδομάδων, όπως μετέδωσε το δίκτυο RTE.
Οι ιρλανδικές αρχές είχαν ήδη επιβάλει πιο αυστηρά μέτρα στο Δουβλίνο, έχοντας απαγορεύσει από τις 19 Σεπτεμβρίου και για τρεις εβδομάδες να χρησιμοποιούνται οι εσωτερικοί χώροι των καταστημάτων εστίασης. Οι κοινωνικές συναθροίσεις, τόσο εντός όσο και εκτός του σπιτιού, περιορίζονται σε έξι άτομα που να προέρχονται από τρία διαφορετικά νοικοκυριά το μέγιστο. Οι εξωτερικές συγκεντρώσεις είχαν περιορισθεί στα 15 άτομα.
Στην Ισπανία, οι αρχές έχουν προχωρήσει στην επιβολή μίνι-lockdown στην ευρύτερη περιοχή της Μαδρίτης, με τους περιορισμούς να επηρεάζουν σχεδόν πέντε εκατ. κατοίκους. Οι πολίτες επιτρέπεται να φεύγουν από την περιοχή όπου κατοικούν μόνο για να εργαστούν, για να πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο ή για ιατρικούς σκοπούς. Οι κοινωνικές επαφές τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους περιορίζονται στα έξι άτομα. Τα μπαρ και τα εστιατόρια κλείνουν στις δέκα το βράδυ και μαζί με τα εμπορικά καταστήματα έχουν περιορίσει τον επιτρεπόμενο αριθμό πελατών στον χώρο τους.
Στην αυστηροποίηση των μέτρων, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων έχει εκτοξευθεί σε επίπεδα-ρεκόρ, έχει προχωρήσει και η Ολλανδία. Οι μάσκες είναι υποχρεωτικές στα καταστήματα σε μεγάλες πόλεις και τα εστιατόρια και τα μπαρ κλείνουν στις 22:00. Στις επιχειρήσεις, όπου είναι εφικτό εφαρμόζεται η κατ’ οίκον εργασία. Οι κοινωνικές συγκεντρώσεις σε σπίτια δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τα τρία άτομα, ενώ οι αθλητικές διοργανώσεις διεξάγονται χωρίς θεατές.