ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ: 27+1 βουλευτές της ΝΔ ρωτούν για τη Χίο

Συγκεκριμένες απαντήσεις για το μεταναστευτικό και ειδικά για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Χίο, τις συνθήκες κράτησης στη ΒΙΑΛ και τις ελάχιστες επαναπροωθήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί ζητούν με ερώτησή τους προς τον υπουργό Εσωτερικών 28 βουλευτές της ΝΔ.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του βουλευτή Χίου Νότη Μηταράκη και στο κείμενο της ερώτησης επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση ουσιαστικά δεν ασχολείται με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα κέντρα κράτησης, ότι η ΒΙΑΛ βρίσκεται πλέον υπό διάλυση, ότι έχουν ανακύψει σοβαρά ζητήματα ασφάλειας στην περιοχή και ότι η ευρωτουρκική συμφωνία κρίνεται ως αναποτελεσματική.

Επίσης οι βουλευτές της ΝΔ ζητούν από τον αρμόδιο υπουργό συγκεκριμένες απαντήσεις για το γεγονός ότι η εξέταση των αιτήσεων ασύλου κινείται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς, και για τις ενέργειες που οφείλει να κάνει προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές στη ΒΙΑΛ.

Ζητούν επίσης να πληροφορηθούν τους λόγους για τους οποίους γίνονται με το σταγονόμετρο οι επαναπροωθήσεις στην Τουρκία και αν η κυβέρνηση διαθέτει κάποιο εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση κατάρρευσης της ευρωτουρκικής συμφωνίας για το προσφυγικό.

Επικεντρώνοντας στη Χίο, οι βουλευτές στην ερώτησή τους επισημαίνουν μεταξύ άλλων:

«Η ΒΙΑΛ στη Χίο, μετά την μετατροπή της σε κέντρο κράτησης προσφύγων και την απόπειρα απόδρασης της 31ης Μαρτίου, βρίσκεται κυριολεκτικά υπό διάλυση. Στελέχη ξένων ΜΚΟ που μιλούν σε ξένα ΜΜΕ αναφέρουν ότι οι συνθήκες στο κέντρο κράτησης είναι «εντελώς απάνθρωπες». Σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πολίτης», έχει καταστραφεί ακόμα και το δίκτυο της αποχέτευσης. Από τις ζημιές στις υδραυλικές εγκαταστάσεις έχουν χαθεί τεράστιες ποσότητες νερού και όλοι εκτιμούν ότι τους θερινούς μήνες θα είναι αδύνατη η ομαλή υδροδότηση της ΒΙΑΛ. Επίσης, η υγειονομική περίθαλψη των αρρώστων είναι ανύπαρκτη και η σίτιση τους ανεπαρκής. Οι τοπικοί προμηθευτές έχουν αποκλειστεί από τους σχετικούς διαγωνισμούς.

Εκτός όμως από τα σημαντικά ζητήματα υγιεινής έχουν ανακύψει και πολλά προβλήματα ασφάλειας για τους ίδιους τους πρόσφυγες αλλά και για τους κατοίκους των γύρω περιοχών. Η μικρή αστυνομική δύναμη της Χίου είναι αδύνατο να περιφρουρήσει αυτές τις δομές και η πρόσφατη παραίτηση του Αστυνομικού Διευθυντή εντείνει την ανησυχία. Οι φράχτες έχουν κυριολεκτικά διαλυθεί, και οι κάτοικοι αγωνιούν από τα αυξανόμενα κρούσματα κλοπών και ζημιών σε αγροτικές οικίες, περιβόλια και κήπους.

Οι οικίσκοι που θα φιλοξενήσουν τους υπαλλήλους της Ε.Ε. που θα συνδράμουν στο έργο της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου ακόμα δεν έχουν τοποθετηθεί και η διαδικασία των επαναπροωθήσεων στην Τουρκία κρίνεται ως αναποτελεσματική. Από τις 4 Απριλίου οπότε ξεκίνησαν, έχουν μεταφερθεί στην Τουρκία 81 μετανάστες. Ταυτόχρονα όμως συνεχίζονται οι αφίξεις καθώς από τις 18 μέχρι τις 21 Μαΐου έφτασαν στα παράλια της Χίου 148 πρόσφυγες ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στο νησί σε 2.450!