Κ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ: Φορολόγηση συναλλαγών μέσω διαδικτύου (video)

Δύο προτάσεις για τη φορολόγηση των πολυεθνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο κατέθεσε μέσω ερώτησής του προς το υπουργείο Οικονομικών ο βουλευτής Χίου του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τριαντάφυλλος μιλώντας στο Κονοβούλιο.

Ο κ. Τριαντάφυλλος, απευθυνόμενος προς τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη, επεσήμανε ότι το θέμα της φορολόγησης της ψηφιακής οικονομίας αφορά και τα φορολογικά έσοδα της χώρας μας.

Τόνισε ότι προκαλείται πολύ μεγάλος προβληματισμός, για τον τρόπο με τον οποίο φορολογείται ο πλούτος που παρέχεται στον συγκεκριμένο χώρο, καθώς το ηλεκτρονικό εμπόριο ή η ψηφιακή οικονομία είναι πλέον ένα μεγάλο μέρος της παγκόσμιας και της εθνικής οικονομίας. Ανέφερε τα παραδείγματα της Google, της Amazon, της Apple, του Facebook, της Microsoft.
Υπάρχουν θέματα που έχουν αναδειχθεί από τον Οργανισμό για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη σε σχέση και με τη Vodafon ή με τα Starbucks, υπογράμμισε.

Ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Χίου τόνισε ότι το ζήτημα είναι το πώς αντιμετωπίζουμε εμείς σε εθνικό επίπεδο την φοροαποφυγή αυτών των επιχειρήσεων, οι οποίες είτε χρησιμοποιούν πολλά τεχνάσματα σε σχέση με την εσωτερική τους λειτουργία, δηλαδή μεταξύ μητρικής, θυγατρικής και της έδρας τους, είτε κοστολογούν πολύ ψηλά υπηρεσίες, τις οποίες παρέχει η μητρική εταιρία, και η μητρική εταιρία τελικά εδρεύει σε μια χώρα με πολύ χαμηλό συντελεστή φορολόγησης.

Ενημέρωσε δε την Βουλή ότι, ο ίδιος έχει καταθέσει μαζί με άλλους τριάντα επτά βουλευτές σχετική πρόταση ψηφίσματος στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο Κώστας Τριαντάφυλλος διατύπωσε δύο προτάσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου:

Α) Να ζητήσει η χώρα μας, μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της συζήτησης για την εμπορική σύμβαση-συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, να υπάρχει η φορολόγηση εκεί που καταναλώνεται, εκεί που παρέχεται υπηρεσία, εκεί που βρίσκεται ο πελάτης. Να εισπράττεται ο ΦΠΑ, εκεί που υπάρχει ο πελάτης. Όταν κάποιος αγοράζει βιβλίο της «Αmazon» στην Ελλάδα, να το αγοράζει με τον ελληνικό ΦΠΑ.

Β) Να υπάρξει επιτέλους ένα απλό και διαφανές σύστημα στη διεθνή ψηφιακή οικονομία. Τι σημαίνει αυτό; Ότι όλες οι συναλλαγές μέσω Διαδικτύου, που είναι πάρα πολλά δισεκατομμύρια ευρώ, να περνάνε πλέον με έναν διεθνή φόρο –αυτή είναι η πρόταση του ψηφίσματος που κατέθεσα στο Συμβούλιο της Ευρώπης- κατ’ αντιστοιχία του διεθνούς φόρου για τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.