«ΣΧΟΛΙΚΟΣ εκφοβισμός και διαφορετικότητα»: Ενημέρωση μαθητών Βροντάδου από την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Χίου

Με σκοπό την ενημέρωση των μαθητών και την ευαισθητοποίησή τους όσον αφορά το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού, η ομάδα της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Χίου βρέθηκε την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου στο Λύκειο Βροντάδου, ανταποκρινόμενη σε πρόσκληση του διευθυντή του κ. Κοντού.

Σε συνεργασία με τον διευθυντή και το διδακτικό προσωπικό, υλοποιήθηκαν βιωματικές ασκήσεις και ομιλία από την ψυχολόγο, Φωτεινή-Ελβίσα Φρροκάϊ και τη διοικητική υπάλληλο Αμαλία Παπαβασιλείου.

Οι 31 μαθητές των τάξεων Β1 και Β2 του Λυκείου ενημερώθηκαν για το φαινόμενο του εκφοβισμού, σχολίασαν το βίντεο που προβλήθηκε και μοιράστηκαν τις απόψεις τους για την ενδοσχολική βία και τη διαφορετικότητα. Έπειτα, ακολούθησαν βιωματικές ασκήσεις και δημιουργήθηκε ένας «κύκλος εμπιστοσύνης».

Οι μαθητές επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για συμμετοχή στη δράση μέσω του μοιράσματος προβληματισμών, απόψεων και προσωπικών βιωμάτων που αναδύθηκαν από τις διαδραστικές δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν.

Οι βιωματικές ασκήσεις, στόχο είχαν την ανάπτυξη δεξιοτήτων αλληλεγγύης, επικοινωνίας και συνεργασίας των μαθητών με σκοπό την καλλιέργεια ενσυναίσθησης σε σχέση με το σχολικό εκφοβισμό. Στο τέλος, τα παιδιά έδωσαν την ανατροφοδότησή τους για τη δράση και ζήτησαν να πραγματοποιηθούν και άλλες παρόμοιες.

 

Λίγα λόγια για την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Χίου 

Ξεκίνησε την λειτουργία της το 2007 και είναι μέρος του προγράμματος «Ψυχαργώς» που στοχεύει στην Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα. Η λειτουργία της εποπτεύεται από το Υπουργείο Υγείας και οι υπηρεσίες της είναι δωρεάν σε παιδιά, εφήβους, ενήλικες και τις οικογένειές τους, που κατοικούν στα νησιά Χίος, Οινούσσες, Ψαρά. Οι υπηρεσίες της ΚΜΨΥ περιλαμβάνουν Ψυχιατρική Εκτίμηση, χορήγηση και παρακολούθηση φαρμακευτικής αγωγής, υποστηρικτική παρακολούθηση , ψυχολογική υποστήριξη, ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων, κ.α. Από τον 1ο του 2007 ως 31/12/2016 έχουν εξυπηρετηθεί 2285 ενήλικες, έφηβοι και παιδιά.

Περισσότερες πληροφορίες: Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας, Εγκρεμού 30, 82131, Χίος – τηλ. 22710 20000 (εσωτ. 2), kmpsy@kpechios.gr