«ΜΕΓΑΛΗ Πέμπτη» για τον Μουζάλα η επίσκεψη στη Χίο

Επεισοδιακή αποδείχθηκε η επίσκεψη του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα στη Χίο, όπως και η αναχώρησή του όπου κάτοικοι του Χαλκειούς και μέλη της Παγχιακής Επιτροπής Αγώνα συγκεντρώθηκαν στο αεροδρόμιο και τον αποδοκίμασαν.

Ο υπουργός ήρθε με την πρωινή πτήση στη Χίο και αναχώρησε αμέσως για την ΒΙΑΛ όπου συναντήθηκε με αντιπροσωπεία κατοίκων του Χαλκειούς στους οποίους υπογράμμισε για ακόμη μια φορά πως η δομή δεν θα κλείσει και οι οικίσκοι θα τοποθετηθούν.

Στον ίδιο χώρο ο υπουργός είδε την εισαγγελέα, τον αστυνομικό διευθυντή, τις διοικητικές υπηρεσίες της δομής, εκπροσώπους ΜΚΟ καθώς και τους απλήρωτους επί δύο μήνες συμβασιούχους του ΟΑΕΔ.

Έξω από το hotspot της ΒΙΑΛ συγκεντρώθηκαν κάτοικοι του Χαλκειούς με επικεφαλής τον πρόεδρο του χωριού Κώστα Φουτράκη και μέλη της Παγχιακής οι οποίοι ανάρτησαν ένα πανό που έγραφε, «Μουζάλα παραιτήσου, πάρε και τις ΜΚΟ μαζί σου», ενώ διακριτική ήταν η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων.

Κατά την παραμονή του στη Χίο ο κ. Μουζάλας συναντήθηκε με τον αντιπεριφερειάρχη Σταμάτη Κάρμαντζη, ενώ κατά τη συνάντησή του με τον δήμαρχο Μανώλη Βουρνού συζήτησαν την κατάσταση που επικρατεί στη ΒΙΑΛ, την αγωγή εξώσεως που έχει καταθέσει ο δήμος και συμφώνησαν ότι… διαφωνούν.

Κατά την αναχώρηση του υπουργού δημιουργήθηκε ένταση στο αεροδρόμιο αναγκάζοντας την Αστυνομία να τον φυγαδεύσει από άλλη είσοδο οδηγώντας τον στα γραφεία της Ασφάλειας του Αερολιμένα, όπου παραχώρησε συνέντευξη Τύπου.

Ο κ. Μουζάλας ξεκαθάρισε ότι οι εργασίες τοποθέτησης των οικίσκων και βελτίωσης των εγκαταστάσεων της ΒΙΑΛ θα προχωρήσουν παρά τα εμπόδια και τις εχθρικές κινήσεις του δήμου Χίου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική πρόταση για την δημιουργία νέου κέντρου σε άλλη περιοχή, υπενθυμίζοντας ότι είναι θέση της κυβέρνησης να υπάρχει σε κάθε ένα από τα νησιά ένα hot spot.

Επίσης υποσχέθηκε άμεση αποζημίωση των κατοίκων του Χαλκειούς που έχουν ζημιωθεί από τους πρόσφυγες-μετανάστες  χαρακτηρίζοντας  δίκαια πολλά από τα αιτήματα των κατοίκων

 

Ο κ. Μουζάλας τόνισε επίσης ότι η κατάσταση στην Χίο δεν είναι τόσο τραγική όσο περιγράφεται, με δεδομένο ότι αυτή την στιγμή στο νησί υπάρχουν 1600 πρόσφυγες-μετανάστες ενώ οι αναχωρήσεις γίνονται με αργούς μεν, αλλά ικανοποιητικούς ρυθμούς.