ΣΤΟΥ ΚΟΥΦΟΥ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ… για το μεταναστευτικό (βίντεο από την κινητοποίηση στην Αθήνα)

Ευκαιρία για δημοσιοποίηση του μεταναστευτικού αποτέλεσε η χθεσινή παράσταση διαμαρτυρίας στην Αθήνα έξω από το υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής, αφού οι συναντήσεις των δημάρχων των νησιών με τον Γ. Μουζάλα και νωρίτερα με τον πρωθυπουργό απέβησαν άκαρπες.

Μόνο κέρδος η γνωστοποίηση του θέματος πανελλαδικά αλλά και διεθνώς, αφού οι δήμαρχοι Χίου Μανώλης Βουρνούς, Λέσβου Σπύρος Γαληνός και Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος αξιοποίησαν την ευκαιρία και έθεσαν το πρόβλημα μιλώντας σε πολλά μέσα ενημέρωσης. Μάλιστα δήλωση του Μ. Βουρνού ζήτησε και ασιατικός τηλεοπτικός σταθμός.

Μεσούσης της συγκέντρωσης οι δήμαρχοι συναντήθηκαν με τον κ. Τσίπρα στο Μαξίμου. Στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό οι τρεις δήμαρχοι βρήκαν κατανόηση στο ζήτημα της αποσυμφόρησης των νησιών ζητώντας την άμεση κινητοποίηση ώστε να βρεθεί λύση το συντομότερο δυνατό.

Ο κ. Βουρνούς σημείωσε ότι κάποιες παρεμβάσεις σε θεσμικό πλαίσιο που αφορούν στη συμφωνία για τις επιστροφές στην Τουρκία χρειάζονται χρόνο, ωστόσο τα νησιά δεν μπορούν να περιμένουν. «Έχουμε ξεπεράσει κάθε ανεκτή κατάσταση και για την τοπική κοινωνία και για τους πρόσφυγες» δήλωσε χαρακτηριστικά.

ΜΟΥΖΑΛΑΣ: ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ!

Οι δήμαρχοι επέστρεψαν στην Κλαυθμώνος μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχαν με τον πρωθυπουργό και συναντήθηκαν με τον αρμόδιο υπουργό Γ. Μουζάλα, ο οποίος νωρίτερα αρνήθηκε να δεχθεί στο γραφείο του αντιπροσωπεία δημοτικών συμβούλων καθώς και τους προέδρους των πλέον πληττόμενων περιοχών, του Χαλκειός από τη Χίο λόγω της ΒΙΑΛ και της Μόριας από τη Λέσβο προκαλώντας αντιδράσεις και δυσμενή, δικαιολογημένα, σχόλια.

Μετά τη συνάντηση στο υπουργείο ο κ. Μουζάλας είπε στους δημοσιογράφους ότι η συνάντηση «έγινε σε καλό κλίμα», αν και υπήρξαν «οι γνωστές διαφωνίες. Συνεχίζουμε την προσπάθεια για να βρούμε λύσεις και πιστεύουμε ότι στο τέλος θα βρεθούν», συμπλήρωσε.

Να προχωρήσουν άμεσα οι επιστροφές στην Τουρκία ζήτησε ο δήμαρχος Χίου, όπως και να λειτουργήσουν κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα «κάτι που πρότεινε το υπουργείο, αλλά εμείς το έχουμε ζητήσει εδώ και πέντε με έξι μήνες, αλλά δεν έχουν γίνει κινήσεις από την πλευρά του υπουργείου για να υλοποιηθεί».

Επίσης, όπως είπε, ο υπουργός εξήγγειλε ότι το επόμενο διάστημα «θα προχωρήσει σε αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου», προκειμένου να βελτιωθούν οι διαδικασίες ασύλου.

Σε ερώτηση αν θα υπάρξει επόμενη συνάντηση με το υπουργείο, ο κ. Βουρνούς απάντησε χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει λόγος να γίνει επόμενη συνάντηση όταν υπάρχουν τόσες διαφορές».

ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

Στην ειρηνική συγκέντρωση στην Κλαυθμώνος έξω από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής μίλησαν στους συγκεντρωμένους οι τρεις δήμαρχοι των νησιών, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, εκφράζοντας την πλήρη συμπαράστασή του, εκπρόσωποι φορέων καθώς και ο πρόεδρος του άμεσα πληττόμενου χωριού της Χίου, του Χαλκειός, Κ. Φουτράκης.

 

Στη συγκέντρωση διακρίναμε τον βουλευτή Χίου της ΝΔ Νότη Μηταράκη, το στέλεχος του κόμματος και πρόεδρο ων Καλλιμασιωτών Αττικής Αιμιλιανό Ευαγγελινό, τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Χιακών Σωματείων Αττικής Αργύρη Κοκκινάκη, την πρόεδρο του Συλλόγου Πυργούσων Αττικής Μαρία Μπρη-Παπαμακαρίου με μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου, τον πρόεδρο της Χιακής Ενωσης Ελευσίνας Κώστα Μαλαχιά, τον πρώην διοικητή του «Σκυλιτσείου», Γ. Επιτροπάκη.

Επίσης το «παρών» έδωσαν οι βουλευτές της ΝΔ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος και ο ανεξάρτητος Χάρης Θεοχάρης.