ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ: Σε εφαρμογή το σχέδιο, όμως… κόσμος πάει κι έρχεται

Με τη μεταφορά από τη Χίο στον Πειραιά 224 Σύρων προσφύγων άρχισε χθες η σταδιακή αποσυμφόρηση των νησιών, όπως υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με τους δημάρχους, όμως την ίδια στιγμή άλλοι 71 αποβιβάστηκαν στο Μερσινίδι.

Στόχος είναι να παραμείνουν στις δομές τόσα άτομα, ώστε να μη δημιουργούνται προβλήματα στους ίδιους για τη διαβίωσή τους, ούτε όμως και στις τοπικές κοινωνίες.

Για τη Χίο, αν συνεχιστεί η επέκταση της ΒΙΑΛ, μετά την εκδίκαση της αναστολής των ασφαλιστικών μέτρων που έχει επιβάλλει ο Δήμος Χίου, υπολογίζεται ο συνολικός αριθμός όσων θα παραμείνουν να περιοριστεί στα 1.500 άτομα.

Μετά τη χθεσινή αναχώρηση στις 11 το βράδυ των 224 Σύρων, θα ακολουθήσει το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου με ειδικό δρομολόγιο του «Νήσος Σάμος» η μεταφορά άλλων 1.000 προσφύγων-μεταναστών από Μυτιλήνη, Χίο και Σάμο για άγνωστο προς το παρόν προορισμό.

Πάντως νωρίς το πρωί εντοπίστηκαν στη θαλάσσια περιοχή Μερσινιδίου και περισυνελέγησαν από περιπολικό του Λιμενικού Σώματος 71 άτομα προερχόμενα από τα τουρκικά παράλια.