Φ.Ο.Β: Δρόμος θυσίας Αίπους και τα όπλα Ελλήνων και Τούρκων

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το Σάββατο το πρωί ο αγώνας «Δρόμος Θυσίας Αίπους 2017» με τερματισμό στο μνημείο πεσόντων του Αίπους, ενώ στην αίθουσα του ΦΟΒ την Κυριακή παρουσιάστηκαν τα όπλα Ελλήνων και Τούρκων στη Μάχη του Αίπους το 1912.

Πρόκειται για δύο από τις εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Φιλοπρόοδος Ομιλος Βροντάδου το Σαββατοκύριακο για την καθοριστική για την έκβαση της απελευθέρωσης της Χίου Μάχης του Αίπους της 15ης Νοεμβρίου 1912.

Τον Δρόμο Θυσίας συνδιοργάνωσαν ο ΦΟΒ και η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ ΧΙΟΥ-ΣΑΜΟΥ και έλαβαν μέρος 61 αθλητές στις έξι αγωνιστικές κατηγορίες. Ξεχωριστή η αγωνιστική παρουσία του Κυριάκου Συμιριώτη, 5ου στον πρόσφατο Μαραθώνιο της Αθήνας από πλευράς Ελλήνων αθλητών.

Τον αγώνα παρακολούθησαν, ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς, ο πρόεδρος της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ ΧΙΟΥ-ΣΑΜΟΥ Κώστας Τριαντάφυλλος, ο κορυφαίος μαραθωνοδρόμος Χριστόφορος Μερούσης, εκπρόσωποι φορέων, μέλη του Δ.Σ του ΦΟΒ και της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ ΧΙΟΥ-ΣΑΜΟΥ και αρκετός κόσμος.

Στην εκδήλωση της Κυριακής ο Βρονταδούσης Μανώλης Ρωξάνας παρουσίασε με απλό τρόπο τον οπλισμό του Πεζικού, Πυροβολικού και Ναυτικού σώματος και των δύο αντιμαχόμενων πλευρών, σύμφωνα με μαρτυρίες, αλλά και ευρήματα στην ευρύτερη περιοχή του Αίπους.

Τα περισσότερα εκτίθενται στο μουσείο του ΦΟΒ, ενώ πριν από 20 μέρες η οικογένεια Στάικου δώρισε στο Βρονταδούσικο Σωματείο το ιστορικό περίστροφο της οικογένειας.