ΠΑΓΧΙΑΚΟ «ΟΧΙ» στην κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ

Ημέρα κινητοποιήσεων στη Χίο η Τετάρτη 22 Νοεμβρίου, σε μια προσπάθεια πίεσης προς την κυβέρνηση να αλλάξει την απόφασή της και να μην προχωρήσει στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά από 1η Ιανουαρίου 2018.

Λόγω της κινητοποίησης και της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στις 11.00 το πρωί στην πλατεία Βουνακίου, τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά, ενώ συμμετέχουν ο Δήμος Χίου, το Εργατικό Κέντρο, οι εμποροϋπάλληλοι, η ΕΛΜΕ Χίου, οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο, η Ενωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, ενώ και οι δημόσιες υπηρεσίες θα κλείσουν από τις 11.00 το πρωί.

Δήμος Χίου

Συγκεκριμένα, όλες οι υπηρεσίες του Δήμου Χίου θα παραμείνουν κλειστές όπως είχε αποφασιστεί στη συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 8 Νοεμβρίου.

Το Εργατικό Κέντρο Χίου

«Το ειδικό φορολογικό καθεστώς των νησιών του Β.Α. Αιγαίου θεσμοθετήθηκε ούτως ώστε να αντισταθμιστούν οι αρνητικοί παράγοντες της νησιωτικότητάς μας, και ιδιαίτερα το αυξημένο κόστος διαβίωσης, μεταφοράς και δραστηριοποίησης που αντιμετωπίζουμε. Είναι απαραίτητο και αδιαπραγμάτευτο», τονίζει από την πλευρά του το Εργατικό Κέντρο Χίου.

«Είναι γνωστές οι ελλείψεις που έχουμε στα νησιά μας στον τομέα της υγείας, όπου ο αριθμός του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού είναι συρρικνωμένος σε σχέση με την Ηπειρωτική Ελλάδα.
Παραμένει άλυτο το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε με τις ακτοπλοϊκές και αεροπορικές συγκοινωνίες και την σύνδεση των νησιών του Βορείου Αιγαίου με την πρωτεύουσα με το κόστος των εισιτηρίων να είναι δυσβάσταχτο.

Είναι επίσης γνωστό ότι οποιαδήποτε αύξηση του Φ.Π.Α. θα επηρεάσει και τον Τουρισμό που αποτελεί σημαντικό κλάδο απασχόλησης για μεγάλο ποσοστό του εργατικού δυναμικού.

Ο μειωμένος συντελεστής Φ.Π.Α. στα νησιά του Β.Α. Αιγαίου δε μπορεί και δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μια συνήθης ευνοϊκή ή χαριστική ρύθμιση. Είναι ένα ελάχιστο αντισταθμιστικό μέτρο απέναντι στις ιδιαιτερότητες που έχουν τα νησιά μας και ο νησιωτικός χώρος γενικότερα, λαμβάνοντας υπόψη ότι όλα τα παραπάνω μεγεθύνονται λόγω του προσφυγικού που έχει επιδεινώσει την οικονομική ζωή του τόπου μας.

Δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ είναι απαραίτητος και αδιαπραγμάτευτος και θα τον υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο και μέσο.
Ζητούμε την άμεση απόρριψη της πρότασης για την αύξηση του Φ.Π.Α. και θα στηρίξουμε οποιαδήποτε πρωτοβουλία που θα αποτρέπει μια τέτοια ενέργεια» καταλήγει η ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου.

Το ΣΕΙΥΧ

Επίσης το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου καλεί «τα μέλη και τους συναδέλφους στον ιδιωτικό τομέα να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία στις 22 Νοέμβρη 2017, ενάντια στη φοροληστεία και στην κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά», διοργανώνοντας προσυγκέντρωση στην είσοδο της Απλωταριάς στις 10.30 το πρωί της Τετάρτης.

Η ΕΜΧ

Η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, συμμετέχοντας στην κινητοποίηση, σημειώνει στην ανακοίνωσή της:

«Η αύξηση του ΦΠΑ έρχεται να προστεθεί στις ήδη υπάρχουσες, πολύ υψηλές φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνεις, πλήττοντας κάθε προσπάθεια παραγωγικής ανασυγκρότησης και ανάκτησης της ανταγωνιστικότητας, φέρνοντας τους παραγωγούς αντιμέτωπους με την αύξηση του κόστους παραγωγής στον πρωτογενή τομέα και την αύξηση στην τιμή των γεωργικών εφοδίων και υπηρεσιών».

ΑΔΕΔΥ

Στάση εργασίας σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, τα Ν.Π.Δ.Δ. και τους ΟΤΑ του Νομού Χίου κήρυξε την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου η Ε.Ε.  της ΑΔΕΔΥ ύστερα από αίτημα του  Νομαρχιακού Τμήματος Χίου.

Η στάση εργασίας θα ξεκινήσει από τις 11 π.μ. και θα διαρκέσει έως τη λήξη ωραρίου προκειμένου να διευκολυνθούν οι εργαζόμενοι για να συμμετέχουν στο Παγχιακό συλλαλητήριο.