ΚΟΥΡΟΥΝΙΑ: Καταγγέλλουν για αδιαφορία τον Δήμο Χίου (βίντεο)

Σοβαρά παράπονα προς τον Δήμο Χίου, κατηγορώντας τις υπηρεσίες του για αδιαφορία, με αφορμή τον κεντρικό αγροτικό δρόμο του χωριού αλλά και έκκληση για αποστολή μηχανήματος γκρέιντερ να τον καθαρίσει απευθύνουν μέσω επιστολής κάτοικοι των Κουρουνίων.

Παράλληλα, στα βίντεο που μας έστειλε ο Σταμάτης Γεωργούλης, μιλάει για το ίδιο θέμα και ο Κουρουνιώτης Βαγγέλης Σπανός, στρατηγός (ε.α), ενώ στο δεύτερο αποτυπώνεται η ακαταλληλότητα του αγροτικού δρόμου.

Στην επιστολή αναφέρεται ότι ενώ πληρώνουν όλες τις οικονομικές τους υποχρεώσεις, δεν βλέπουν καμία ανταπόδοση, όχι μόνο μέσω κάποιου έργου, που έχει να γίνει πάνω από δέκα χρόνια, αλλά ακόμη και στο πιο απλό, δηλαδή τώρα την εποχή του λιομαζώματος να σταλεί ένα γκρέιντερ να ανοίξει τον κεντρικό αγροτικό δρόμο, ώστε να μπορούν οι κάτοικοι με ασφάλεια να προσεγγίζουν τα χωράφια τους.

Αναλυτικά η επιστολή προς κάθε αρμόδιο:

«ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ Ή ΜΟΝΟ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ;

 

H πρόθεσή μου δεν είναι ούτε να συνθέσω ούτε να απαγγείλω κάποια… Ιερεμιάδα, αν ο τίτλος προδιαθέτει για κάτι τέτοιο. Απλά επιθυμώ να καταγγείλω, ότι η δημοτική αρχή και ο όποιος αρμόδιος σύμβουλος/αντιδήμαρχος ή παρατρεχάμενος, αφού επιθυμούν να άρχουν πρέπει να έχουν και στοιχειώδη ευαισθησία στις απλές καθημερινές ανάγκες των δημοτών.

Είμαι Κουρουνιώτης και βέβαια… με αναγνωρίζουν ως δημότη Χίου μόνο για οικονομικές υποχρεώσεις. Πληρώνω ΕΝΦΙΑ (έχω τον ίδιο συντελεστή με τον Βροντάδο, αλλά χαώδη διαφορά στην εμπορική αξία του ακινήτου), λογαριασμούς κοινής ωφέλειας κ.λ.π, απ’ όπου εισπράττει η δημοτική αρχή,αλλά δικαιώματα ΜΗΔΕΝ! ΝΑΙ ΜΗΔΕΝ.

Το ίδιο καθεστώς ισχύει βέβαια, και για τους υπόλοιπους συγχωριανούς μου Κουρουνιώτες και Εγρηγοριανούς, της πάλαι ποτέ κοινότητάς μας, που ειλικρινά νοσταλγούμε.

Κάνοντας τον απλό συλλογισμό,ότι υπάρχουν πάνω από εκατό και πλέον σπίτια, που πληρώνουν φόρο ακίνητης περιουσίας (κάποια είναι κλειστά βέβαια). Επιπρόσθετα, πάνω από 100 μετρητές νερού και άλλοι τόσοι ηλεκτρικού περίπου, χωρίς να υπολογίζω το φόρο εισοδήματος που πληρώνει ο καθένας από εμάς, ο καλόπιστος αναγνώστης θα συμφωνήσει μαζί μου ότι ,όπως και οι λοιποί Χιώτες συμπατριώτες μας, συνεισφέρουμε κι εμείς στο κοινό ταμείο.

Οι περισσότεροι λοιπόν έχουν κάποια, έστω και μικρή ανταπόδοση του φόρου τους, ιδιαίτερα στην πόλη και στα πιο μεγάλα χωριά. Στον τόπο μας όμως (ΚΟΥΡΟΥΝΙΑ/ΕΓΡΗΓΟΡΟΣ) δηλαδή, δεν υπάρχει καμία! Αν νομίζετε ότι θα παραπονεθώ για κάποιο έργο,που μας έταξαν και δεν έγινε, κάνετε λάθος! Κάτι τέτοιο, μικρής κλίμακας βεβαίως, έχει να γίνει για πάνω από δέκα χρόνια. Απλά αναρωτιέμαι, ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΓΚΡΕΙΝΤΕΡ δεν μπορούν να στείλουν για μία δυό μέρες, ώστε να μπορούν οι κάτοικοι να χρησιμοποιούν τον κεντρικό αγροτικό δρόμο, χωρίς τον κίνδυνο της ανατροπής του αυτοκινήτου τους και κάποιας πιθανότητας σοβαρoύ τραυματισμού;

Φανταστείτε ότι ο κεντρικός αγροτικός δρόμος προς την περιοχή Βίγλα,έχει να ”δει” γκρέιντερ για πάνω από πέντε χρόνια! Στο χωριό μου ζουν περί τις τριάντα ψυχές. Τώρα ,τον καιρό του λιομαζέματος, ο πληθυσμός ανέρχεται γύρω στους πενήντα. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν ανάγκη να μαζέψουν το λάδι της χρονιάς, δεν είναι χομπίστες. Μπορεί να μαζέψουν λίγο λάδι,αλλά σίγουρα αυτή την αποκοτιά ίσως την πληρώσουν όπως επισημάνθηκε.

Συμπερασματικά, ελπίζω ότι έγινε αντιληπτό, πως ένα χωριό όπως το δικό μας, παρά το γεγονός ότι καταβάλει στο κεντρικό κράτος/δήμο, όσα προανέφερα και επί πλέον έχομε μια σοβαρή οινοποιητική μονάδα, τον ΑΡΙΟΥΣΙΟ, (τη μεγαλύτερη, ίσως και μόνη στο νησί), που με τις εξαγωγές του εισφέρει συνάλλαγμα, καθώς και τους περισσότερους αμπελώνες σε στρέμματα, δεν έχομε ανταποδοτικό δικαίωμα ούτε για ένα ”γκρειντάρισμα” του κεντρικού αγροτικού μας δρόμου.

Αν το δημοσίευμα αυτό υποπέσει στην αντίληψη οποιουδήποτε αρμόδιου, αν υπάρχει κάποιος, έστω και αναρμόδιου, αλλά ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΥ, παρακαλούμε πολύ, ακόμη και τώρα να θεραπεύσει το πρόβλημα με την αποστολή του μηχανήματος. Περιμέναμε να αποκατασταθεί η βατότητα του αγροτικού μας δρόμου από τον Μάιο, κι ακόμη ΟΥΔΕΝ. Καρτερούμε λοιπόν την όποια αντίδραση σας στο ανθρώπινο και πολύ ολιγοέξοδο αίτημά μας, με ευγένεια και υπομονή προς το παρόν!
Mε τιμή,
Γ.Β. Κεφάλας»