ΔΥΟ ΚΟΣΜΟΙ στο μεταναστευτικό: Απεγκλωβισμό ζητούν οι δήμαρχοι, νέα κέντρα θέλει στα νησιά ο Μουζάλας

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για την μεταναστευτική πολιτική εξαπέλυσαν χθες οι δήμαρχοι των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου που έχουν σχεδόν αποκλειστικά επιβαρυνθεί με τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές.

Οι δήμαρχοι κατηγορούν την κυβέρνηση για αθέτηση των υποσχέσεων και εμπαιγμό των τοπικών κοινωνιών.  «Μας θυσίασαν για να έχουν κάποιοι την ησυχία τους», «Εσείς όλοι λέγατε ότι σε μικρό διάστημα θα αδειάσουν τα νησιά από πρόσφυγες και μετανάστες. Αλλά ήρθε ο γεωγραφικός περιορισμός», «η κυβέρνηση μετέφερε το μεταναστευτικό στις τοπικές κοινωνίες» είναι ορισμένες από τις καταγγελίες των εκπροσώπων των τοπικών κοινωνιών των πέντε νησιών στην Βουλή κατά την συνεδρίαση της επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης του κοινοβουλίου, παρουσία του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα.

Παράλληλα οι δήμαρχοι εμφανίστηκαν με κοινό αίτημα για μεταφορά των μεταναστών στην ηπειρωτική χώρα και για την επαναπροώθηση των παράνομων στην Τουρκία όπως προβλέπει και η σχετική συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας.

Ανδρέας Μιχαηλίδης: Τραγική εικόνα για μετανάστες και νησιώτες

Είναι ενδεικτικό ότι ο Ανδρέας Μιχαηλίδης βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε έντονο προβληματισμό υποστηρίζοντας ότι η ασκούμενη κυβερνητική πολιτική «σέρνεται πίσω από καταστάσεις και επιχειρεί περιστασιακά να λύσει το πρόβλημα. Επικρατεί τραγική εικόνα για μετανάστες και νησιώτες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχαηλίδης και πρόσθεσε:

«Γίνονται κάποιες προσπάθειες από την κυβέρνηση. Όμως διατυπώνω ερωτηματικά αν η προσπάθεια αυτή είναι σε μια συγκροτημένη στρατηγική ή σέρνεται πίσω από καταστάσεις και επιχειρεί περιστασιακά να λύσει προβλήματα. Το ερώτημα δεν είναι μόνο δικό μου και η κυβέρνηση οφείλει να το απαντήσει».

Μανώλης Βουρνούς: Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως φράχτη το νερό

Ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς είπε πως «για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα νησιά ευθύνεται η ασκούμενη πολιτική. Είναι πολύ κακές οι συνθήκες στο κέντρο υποδοχής. Το κέντρο έγινε σε χώρο που ο Δήμος παραχώρησε εγκαίρως στο Υπουργείο. Όμως οι συνθήκες είναι πολύ άσχημες και επι 1,5 χρόνο πηγαίνουν όλο και χειρότερα. Σήμερα φιλοξενούνται 2.000 άνθρωποι σε ένα κέντρο που έχει δυνατότητα φιλοξενίας 800 ατόμων» και πρόσθεσε:

«Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται ξανά να μπαινοβγαίνουν οι άνθρωποι αυτοί σε χωράφια και θερμοκήπια για να φάνε. Εχουν μπει και σε σπίτια . Η μη αποτελεσματική πολιτική ευθύνεται για την κατάσταση και για την εξαγωγή του προβλήματος στις τοπικές κοινωνίες».

Ο ίδιος είπε ότι η κυβέρνηση «δεν θέλει να στήσει φράχτες και χρησιμοποιεί ως φράχτη το νερό γι αυτό και εγκλωβίζει αυτούς τους ανθρώπους στα νησιά. Με αυτό αντιμετώπιζε μια τεράστια πολιτική διάσταση. Όμως με αυτή την πρακτική εγκλωβίζουμε και τις τοπικές κοινωνίες. Η συμπεριφορά που αναπτύσσεται στους πρόσφυγες και μετανάστες λόγω του περιορισμού τους δημιουργεί αντιδράσεις που είναι μεγάλες. Δυστυχώς δεν βλέπουμε διέξοδο. Η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας εφαρμόζεται μισή. Γιατί δεν εφαρμόζετε και το υπόλοιπο κομμάτι που είναι οι επιστροφές προς την Τουρκία; Θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσει η επαναπροώθηση στην Τουρκία για να επανέλθει η κανονικότητα στις τοπικές κοινωνίες».

Δήμαρχος Λέσβου: Το ποτήρι ξεχείλισε

«Το πρόβλημα είναι εκρηκτικό. Φανταστείτε έναν αθλητή άρσης βαρών που κρατά τα βάρη και οι κριτές του ζητούν να τα σηκώσει πιο ψηλά. Κάποια στιγμή το βάρος θα τον λυγίσει και καταπλακώσει. Αυτό βιώνουν οι κοινωνίες μας. Το μαρτύριο της σταγόνας. Το ποτήρι ξεχείλισε. Οι καταστάσεις είναι μη διαχειρίσιμες και επικίνδυνες» επισήμανε εισαγωγικά ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός.

«Όταν σηκώσαμε το βάρος και άλλαξε η εικόνα της χώρας πηγαίνοντας στην Ελλάδα της αλληλεγγύης, της ανθρωπιάς και της ικανότητας διαχείρισης κρίσης σας έλεγα ότι όλα κρέμονται σε μια κλωστή. Ότι από την μια στιγμή στην άλλη μπορεί να κατηγορηθούμε ως ρατσιστές εμείς που πέφταμε στην θάλασσα για να σώσουμε τους ανθρώπους. Αυτή η στιγμή έφτασε και κατηγορούμαστε» επισήμανε σε άλλο σημείο ο κ. Γαληνός.

Δήμαρχος Σάμου: Να μπορούν να παρεμβαίνουν οι δήμοι

Ο Μιχάλης Αγγελόπουλος, Δήμαρχος Σάμου επισήμανε ότι το νησί έχει δεχθεί «αβάσταχτο βάρος. Η υπαρξιακή δήλωση ότι είμαστε Έλληνες και υπερτερεί η ανθρωπιστική διάσταση κινδυνεύει να χαθεί και να επιβεβαιώσει ξενοφοβικές χώρες». Ο κ. Αγγελόπουλος πρότεινε μια σειρά παρεμβάσεων που όπως είπε «απαιτούν υψηλή πολιτική βούληση και διαπραγμάτευση. Αναθεώρηση Συνθήκης Δουβλίνου, τροποποίηση κανονισμού για καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης ώστε να μπορούν να παρέμβουν οι Δήμοι και όχι μόνο ΜΚΟ κ.α.».

Δήμαρχος Κω: Το πρόβλημα δεν λύνεται κάτω από το χαλί των νησιών

Ο δήμαρχος Κω, Γιώργος Κυρίτσης υπογράμμισε: «Ακούσαμε ότι δεν επιτρέπεται η μεταφορά παράνομων μεταναστών στην ηπειρωτική χώρα. Είναι αναληθές. Παρακαλέσαμε να φέρουν το συγκεκριμένο εδάφιο της συμφωνίας. Η αλήθεια είναι ότι τα νησιά πληρώνουν το τίμημα για να έχουν κάποιοι άλλοι την ησυχία τους. Μας θυσίασαν». «Όσοι πιστεύουν ότι το πρόβλημα λύνεται κάτω από το χαλί των νησιών κάνουν λάθος. Αν η εθνική ασφάλεια αμφισβητηθεί σε οποιαδήποτε γωνία κανείς δεν θα αισθάνεται ασφαλής» επισήμανε ο κ. Κυρίτσης για να εξηγήσει «Είχαμε μηδενικές ροές αλλά φιλοξενούμε 2.000 άτομα. Γιατί; Γιατί δεν γίνονται επαναπροωθήσεις και γιατί μεταφέρονται μετανάστες από άλλα νησιά στην Κω».

Δήμαρχος Λέρου: Οι υποσχέσεις δεν τηρήθηκαν

Τέλος, ο  Μιχάλης Κόλλιας δήμαρχος Λέρου τόνισε πως «δυστυχώς στο νησί μας παρά τις υποσχέσεις που είχαμε πάρει ότι οι άνθρωποι αυτοί θα μένουν έως 72 ώρες έχουν εγκλωβιστεί χιλιάδες μετανάστες».

Κριτική ασκήθηκε και και από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Σεβαστάκη και Πάλλη.

Γιάννης Μουζάλας: Διεύρυνση των χώρων υποδοχής

Από την πλευρά του ο κ. Μουζάλας το μόνο που μπόρεσε να υποσχεθεί ήταν η δημιουργία νέων κέντρων στα συγκεκριμένα νησιά προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση σε όσα λειτουργούν.

Ο ίδιος δε παραδέχθηκε ότι «Λέμε να αποσυμφορήσουμε τα νησιά και όλοι κλαίμε για δραματικές συνθήκες. Οι συνθήκες στην Μόρια απάδουν των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αγγίζουν τα όρια της παραβίασης. Αν θέλουμε την συμφωνία να δούμε πως θα διορθώσουμε την κατάσταση» και υποστήριξε ότι η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας δεν προβλέπει μεταφορά μεταναστών στην ενδοχώρα και ενδεχόμενη παραβίασή της θα οδηγούσε σε επανάληψη τεράστιων ροών του 2015.

Ο υπουργός υποστήριξε ότι για την αντιμετώπιση των δραματικών συνθηκών που επικρατούν στα κέντρα υποδοχής «πρέπει να πάμε σε διεύρυνση των χώρων υποδοχής και σε νέα κέντρα. Ο κ. Μουζάλας παραδέχθηκε ότι έχει ευθύνη για την απελπισία που επικρατεί στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, αναφέροντας:

«Αναγνωρίζοντας την ταλαιπωρία των κατοίκων των νησιών νομίζω ότι υπάρχει ταύτιση που δεν φταίει ο λαός και οι δήμαρχοι. Πιθανόν κυβερνητικά δικά μου λάθη να τους οδήγησαν σε απελπισία. Όμως είναι λάθος η ταύτιση της κούρασης με ακραία αντιρατσιστικά αιτήματα. Να ξαναψάξουμε το αίτημα. Αποσυμφόρηση των κάμπς που σημαίνει άνοιγμα καμπς, δημιουργία νέων χώρων. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα που από τον Αύγουστο οξύνεται και πρέπει να είμαστε ενωμένοι».