ΧΙΟΣ: Ποιοι θέλουν έναν δήμο στο νησί, ποιοι πολλούς – Τα υπέρ και τα κατά

Για το μέλλον του Δήμου Χίου, αν είναι προς το συμφέρον των δημοτών όλου του νησιού η διατήρησή του ως έχει ή η διάσπασή του και η δημιουργία νέων Δήμων -και πόσων- συζήτησαν πρώην και νυν αυτοδιοικητικοί παράγοντες του νησιού.

Χθες Τετάρτη το απόγευμα, σε μία πολύ ενδιαφέρουσα μονοθεματική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κατατέθηκαν απόψεις και από τις δύο πλευρές, αναλύοντας τα υπέρ και τα κατά, ώστε εν συνεχεία με διαβουλεύσεις να υπάρξει μία πρόταση εν όψει της νομοθετικής ρύθμισης της κυβέρνησης για τους «Καλλικρατικούς δήμους».

Ο δήμαρχος Μανώλης Βουρνούς, αφού σχολίασε πως πάντα ο άνθρωπος θεωρεί το παρελθόν πολύ καλύτερο, ξεχνώντας τα προβλήματα του χθες, ανέφερε πως θα μπορούσαν να υπάρχουν 3, 4, 5 ή 8 Δήμαρχοι με 3, 4, 5 ή 8 αποκεντρωμένες υπηρεσίες καθημερινότητας, όμως οπωσδήποτε πρέπει να υπάρχει ένας βαθμός αυτοδιοίκησης για ολόκληρο το Νομό για να λαμβάνει αποφάσεις και να δίνει κατευθύνσεις.

«Οποιαδήποτε διοικητική μεταρρύθμιση για να πετύχει πρέπει να συνοδεύεται με τους κατάλληλους πόρους» τόνισε ο πρώην δήμαρχος Πολύδωρος Λαμπρινούδης υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορούμε να πούμε πως ο Καλλικράτης απέτυχε αφού δεν υπάρχουν οι κατάλληλες οικονομικές συνθήκες.

Από τις τοποθετήσεις των πρώην αυτοδιοικητικών οι Γ. Βαρκάρης, Π. Παντελάρας, Β. Μελιτζάνης και Δ. Παπαληός τάχθηκαν υπέρ του ενιαίου Δήμου Χίου ενώ οι Ν. Μαρινάκης, Μ. Μεννής, Γ. Μαλαφής και Δ. Σκουλούδης υπέρ της διάσπασής του.

«Τυχόν οπισθοδρόμηση θα είναι πάρα πολύ βλαπτική για τις σημερινές συνθήκες. Να μην ξαναγυρίσουμε στον κομματισμό, στις προσωπικές επιδιώξεις αλλά η αυτοδιοίκηση να προχωρήσει μπροστά» επισήμανε ο Γ. Βαρκάρης.

«Πρέπει να βρούμε ένα τρόπο ο ενιαίος Δήμος να σταθεί στα πόδια του και να συνεχίσει. Οφείλουμε να στηρίξουμε το Δήμο και να μην επέλθει διάσπαση» τόνισε ο Π. Παντελάρας.

«Οι πρώην Δήμοι ήταν μόνο για πιστοποιητικά. Τι θα γινόταν σήμερα με το μεταναστευτικό; Τι θα γινόταν με 6 Δήμους πάνω στο νησί; Ποια θα ήταν η ενιαία στάση της Χίου; Δεν πρέπει να τροφοδοτηθεί το διαίρει και βασίλευε», ήταν η θέση του Δ. Παπαληού.

«Θα ήταν πολύ πιο αποτελεσματικό ο δημότης να είναι κοντά στη διοίκηση. Η διάσπαση θα ήταν πολύ καλύτερη από την παρούσα κατάσταση γιατί θα εξυπηρετούσε τις απόψεις των ανθρώπων της επαρχίας» υπογράμμισε ο Ν. Μαρινάκης.

«Πιστεύω πως η δημιουργία του Καλλικράτη ήταν βαθιά πολιτικό θέμα. Μια μελέτη έλεγε πως ειδικά για τη Χίο έπρεπε να γίνουν 3 δήμοι, οι οποίοι είναι σωτηρία για το νησί» τόνισε ο Μ. Μεννής.

«Η μέχρι τώρα πορεία του Καλλικράτη δεν έδειξε κάτι θετικό. Η περιφέρεια μαραζώνει, τα μηνύματα του κόσμου δεν φτάνουν στο κέντρο. Θα πρέπει να γίνουν 3 Δήμοι» επισήμανε ο Δ. Σκουλούδης.

«Δήμος σημαίνει εγγύτητα που σημαίνει δημοκρατία. Από τότε που έγινε ο Καλλικράτης η μάζα των νέων όχι μόνο στην Αμανή αλλά και στα υπόλοιπα χωριά μειώθηκε δραματικά» είπε ο Γ. Μαλαφής.

«Σίγουρα δεν είμαι της άποψης πως η αδυναμία ενός μεγάλου Δήμου που έχει λύσει τα οργανωτικά του θέματα δεν μπορεί να δώσει λύση στα καθημερινά προβλήματα της περιφέρειας διότι ο δημότης της πόλης έχει απολαύσει όλα τα καλά του Καλλικρατικού συστήματος» υποστήριξε ο Β. Μελιτζάνης.

Ο συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Χίου, Φραγκίσκος Σέργης ανέφερε: «Να τεθούν τα ζητήματα σε διαβούλευση, είναι ένα νομοσχέδιο υπό συζήτηση που δεν έχει κατατεθεί. Πιστεύω πως θα γίνει διάσπαση αλλά δεν πρέπει να προβείτε σε βιαστικές κινήσεις».

Επίσης υπέρ της δημιουργίας νέων δήμων τάχθηκαν οι πρόεδροι των χωριών που πήραν το λόγο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.