Π.Ε. ΧΙΟΥ: Οι ψύλλοι του οικοπέδου και πώς αντιμετωπίζονται

Για το θέμα με τους ψύλλους που εμφανίστηκαν στο Δημοτικό Στάδιο και στις ενέργειες που προέβη για την αντιμετώπιση του προβλήματος ενημερώνει η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Χίου:

«Περί τα τέλη του μήνα Σεπτεμβρίου μετά από δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, η Δ/νση Δημόσιας Υγείας πληροφορήθηκε σχετικά με την ύπαρξη πληθώρας ψύλλων σε απερίφρακτο οικόπεδο επί της οδού Πατελίδα. Οι ψύλλοι λόγω της διέλευσης πεζών μέσα από το οικόπεδο (για να κόψουν δρόμο και να εισέλθουν από την ανατολική πόρτα του Δημοτικού Σταδίου) εμφανίσθηκαν και μέσα στο Στάδιο, δημιουργώντας έντονο πρόβλημα στους αθλούμενους και τους εργαζόμενους.

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας ξεκίνησε άμεσα τις επαφές με τους ιδιοκτήτες των χώρων που εντοπιζόταν το πρόβλημα, δηλαδή με τον εκπρόσωπο του ιδιοκτήτη του οικοπέδου αλλά και με εργαζόμενους στο Στάδιο Χίου. Οι τελευταίοι μας ενημέρωσαν ότι είχε ήδη γίνει εντομοκτονία εντός του Σταδίου.
Σύμφωνα με τον Υγειονομικό Κανονισμό, κάθε ιδιοκτήτης είναι υπεύθυνος για την καθαριότητα της ιδιοκτησίας του (εντός & εκτός).

Λόγω του ότι κάτοικοι της γύρω περιοχής συνέχιζαν να περνούν μέσα από το οικόπεδο, με αποτέλεσμα τη μεταφορά των ψύλλων και στις οικίες τους, η Υπηρεσία μας έκρινε σωστό να εκδοθεί Δελτίο Τύπου με οδηγίες που ορίζονται σε έγγραφο του Υπουργείου Υγείας και του ΚΕΕΛΠΝΟ, για να πληροφορηθούν τις σωστές ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την αντιμετώπιση του θέματος εντός των ιδιοκτησιών τους αλλά και την αποφυγή δημιουργίας πανικού.

Ήδη η εστία αναπαραγωγής των ψύλλων (το οικόπεδο) καθαρίζεται από συνεργείο που έχει κληθεί από τον ιδιοκτήτη. Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας έχει προτείνει σε αυτόν, μετά το πέρας των εργασιών, την περίφραξη του οικοπέδου για την αποφυγή της δημιουργίας νέας ανθυγιεινής εστίας στο μέλλον.

Επιπρόσθετα κρίνεται ότι η τυχόν απόφαση της Διοίκησης του Σταδίου να κλείσει άμεσα την ανατολική πόρτα του Γηπέδου (ενημερώνοντας το κοινό), ή ακόμα και την αναστολή της λειτουργίας του (αν αυτό ήταν εφικτό) για λίγες μέρες και η συνεχής εντομοκτονία των χώρων του, από ειδικό επιστήμονα, θα βοηθούσε στον περιορισμό του προβλήματος εντός αυτού γρηγορότερα».