ΚΙΝΗΤΗ Μονάδα Ψυχικής Υγείας Χίου: Κάλεσμα για «μοίρασμα» στο Ομήρειο (βίντεο)

Η 10η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια ημέρα Ψυχικής Υγείας, που στόχο έχει την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για την ψυχική νόσο αλλά και τον προβληματισμό όλων μας για το ζήτημα της ψυχικής υγείας.

Με αφορμή την ημέρα αυτή και στα πλαίσια των εκδηλώσεων εορτασμού των 10 χρόνων λειτουργίας της, η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας του ΚΠΕ, με την επιστημονικά υπεύθυνη της Μονάδας ψυχίατρο Ηλιάννα Φύλλα και υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, διοργανώνει ένα ιδιαίτερο «μοίρασμα».

Στις 21 Οκτωβρίου, ημέρα Σάββατο και ώρα 7:00 μμ, η αυτοσχεδιαστική θεατρική ομάδα PLAYBACK Ψ έρχεται από την Αθήνα για να δώσει την παράσταση «share» στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Χίου, δίνοντας δυνατότητα έκφρασης στις ιστορίες όλων. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Η PLAYBACK Ψ είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα ομάδα αυτοσχεδιαστικού-διαδραστικού θεάτρου. Αυτοσχεδιάζει εδώ και 13 χρόνια πάνω στις ιστορίες και τα βιώματα του κοινού, συνδυάζοντας την ακρόαση με τον σεβασμό, τα λόγια με τις κατάλληλες πράξεις, την συγκίνηση με το γέλιο, το ατομικό με το συλλογικό, το μέσα με το έξω. Το Playback είναι ένα είδος θεάτρου εμψύχωσης που ξεκίνησε από την Αμερική (Jonathan Fox & Jo Salas, 1973) και αναπτύχθηκε σε διάφορες χώρες του κόσμου την τελευταία εικοσαετία.

Αποτελεί ένα θεατρικό δρώμενο κατά το οποίο ένας θίασος ειδικά εκπαιδευμένων ηθοποιών αναλαμβάνει να αναπαραστήσει ιστορίες και αφηγήσεις των θεατών. Η επικοινωνία μεταξύ θεατών και ηθοποιών γίνεται με τη βοήθεια ενός συντονιστή- σκηνοθέτη που είναι παρών στο δρώμενο και αντλεί θεματικό υλικό από το κοινό για να το αναπαραστήσουν οι ηθοποιοί μέσω αυτοσχεδιασμού.

Ο αυτοσχεδιασμός περιλαμβάνει ήχους, κίνηση, διάλογο, χρήση αντικειμένων, μουσική, τραγούδι και φωτισμούς. Το σημαντικότερο είναι ότι οι ηθοποιοί της θεατρικής ομάδας PLAYBACK Ψ έχουν διττή ιδιότητα: είναι ηθοποιοί και συνάμα θεραπευτές ψυχικής υγείας και θα βρίσκονται μαζί με το Χιώτικο κοινό για μία βραδιά. Μία βραδιά «μοιράσματος».

Δείτε ένα ολιγόλεπτο βίντεο της θεατρικής παράστασης Playback Ψ: