ΕΚΡΗΞΗ βίας στη ΒΙΑΛ φοβάται η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ!

Η ραγδαία αύξηση των αφίξεων μεταναστών και προσφύγων στα ελληνικά νησιά τον Αύγουστο έχει προκαλέσει εντονότατη ανησυχία στους επιτελείς της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.

Με ανακοίνωση που εξέδωσαν, ζητούν τη λήψη έκτακτων μέτρων από τους αρμόδιους φορείς, καθώς υπάρχει σοβαρότατος κίνδυνος για έκρηξη βίας και για ξέσπασμα σεξουαλικών επιθέσεων στις ήδη υπερπλήρεις δομές.

Η έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας εστιάζει τις ανησυχίες στα νησιά Λέσβο, Σάμο, Χίο και Λέρο, τα οποία έχουν δεχθεί τον κύριο όγκο των 3.695 προσφύγων και μεταναστών, που μεταφέρθηκαν στις ήδη υπερπλήρεις δομές που χρησιμοποιούνται.

Η Ύπατη Αρμοστεία απευθύνει έκκληση για «δυναμική δράση», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, προκειμένου «να βελτιωθούν οι συνθήκες στους χώρους υποδομής», ενώ γίνεται ιδιαίτερη μνεία για τον μεγάλο αριθμό ασυνόδευτων παιδιών, τα οποία έχουν καταφτάσει τον τελευταίο μήνα στα νησιά του Αιγαίου.

Η έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας, η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ενόψει του χειμώνα, υπογραμμίζει μεταξύ άλλων:
«Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) ανησυχεί για την επιδεινούμενη κατάσταση στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Ο αριθμός των νέων αφίξεων, που αυξήθηκε τον Αύγουστο, ασκεί πίεση στις υπερπλήρεις δομές υποδοχής και παρεμποδίζει τις προσπάθειες για τη βελτίωση των συνθηκών.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική στη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο και τη Λέρο, που έχουν δεχθεί τον μεγαλύτερο αριθμό αφίξεων, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά. Οι περισσότεροι από τους μισούς νεοαφιχθέντες προέρχονται από τη Συρία και το Ιράκ, που μαστίζονται από τις συγκρούσεις. Τον Αύγουστο σημειώθηκαν 3.695 αφίξεις σε σύγκριση με τις 2.249 του Ιουλίου.

Αν και έχει σημειωθεί πρόοδος μέχρι σήμερα, η Υ.Α. απευθύνει έκκληση για πιο δυναμική δράση προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες στους χώρους υποδοχής. Καλούμε επίσης για την επείγουσα αποστολή επιπλέον προσωπικού, ιδίως για την παροχή δημόσιων υπηρεσιών υγείας, ψυχοκοινωνικής στήριξης και προστασίας για τα ασυνόδευτα παιδιά.

Πρόκειται για μια δύσκολη περίοδο, καθώς η πλήρης διαχείριση της ανταπόκρισης απέναντι στο προσφυγικό ζήτημα στα νησιά μεταφέρεται από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις και τους διεθνείς οργανισμούς στα χέρια των ελληνικών αρχών.

Πολλοί από τους ανθρώπους αυτούς μένουν στα νησιά εδώ και μήνες και οι συνθήκες διαβίωσής τους έχουν επηρεάσει την ψυχική και σωματική τους υγεία. Ο κίνδυνος πρόκλησης βίας, αυτοτραυματισμών και σεξουαλικών επιθέσεων είναι εξαιρετικά ανησυχητικός και χρειάζονται καλύτερες συνθήκες ασφάλειας.

Στη Χίο, υπήρξαν πάνω από 500 αφίξεις τον Αύγουστο. Το ΚΥΤ στη ΒΙΑΛ έχει περισσότερους από 1.100 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων πάνω από 100 άνθρωποι δεν έχουν κατάλληλο κατάλυμα. Η πλειοψηφία μένει σε προκατασκευασμένους οικίσκους και κάποιοι από τους νεοαφιχθέντες σε 12 σκηνές που τοποθετήθηκαν πρόσφατα από την Υ.Α. Επίσης, περίπου 180 άνθρωποι παραμένουν στον χώρο της Σούδας που διαχειρίζεται η δημοτική αρχή και η οποία αναμένεται να κλείσει από καιρό».