ΣΕΙΣΜΟΣ 5,2 Ρίχτερ: Θετική εξέλιξη λέει ο Ευθ. Λέκκας (βίντεο)

«Ήταν ένας σεισμός που εκτόνωσε τις συσσωρευμένες δυνάμεις στο υπέδαφος», δήλωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας για τα 5,2 Ρίχτερ που «ταρακούνησαν» Λέσβο, Χίο και τουρκικά παράλια.

Το επίκεντρο του νέου μετασεισμού που σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου 10 λεπτά πριν από τις 11.00 ήταν 31 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Μυτιλήνης με εστιακό βάθος 12 χιλιόμετρα.

«Επρόκειτο για έναν σεισμό που ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση, ήταν ο πιο μεγάλος μετασεισμός που έχει γίνει από την περασμένη Δευτέρα που εκδηλώθηκε η μεγάλη σεισμική δραστηριότητα», επισήμανε ο καθηγητής Γεωλογίας μιλώντας στον ΣΚΑΪ και τον Γιώργο Αυτιά.

Όσο για το τι μέλλει γενέσθαι, ο κ. Λέκκας απάντησε: «Είχα τονίσει από την πρώτη στιγμή ότι θα έχουμε μία μακρά σεισμική δραστηριότητα, της οποίας ο κύριος όγκος θα εκδηλώσει περίπου μέσα σε ένα μήνα και στη συνέχεια θα έχουμε σποραδικές σεισμικές δονήσεις για αρκετούς μήνες. Από δω και πέρα μπαίνουμε σε ένα σημείο τελικής εκτόνωσης».

«Αποφύγαμε τους μεγάλους κινδύνους που είναι η μετάθεση της δραστηριότητας σε κάποιο άλλο ρήγμα ή η εκδήλωση ενός μεγαλύτερου σεισμού», επεσήμανε ο κ. Λέκκας και σημείωσε: «Θεωρώ ότι ήταν μία θετική εξέλιξη η χθεσινή δραστηριότητα».

(Η συνέντευξη του κ. Λέκκα στο παρακάτω βίντεο 10 δευτερόλεπτα μετά τη διαφήμιση).