Ο ΕΓΡΗΓΟΡΟΣ καλεί τον Αύγουστο τα ξενιτεμένα του παιδιά

Κάλεσμα σε όλους τους Εγρηγοριανούς όπου Γης να βρεθούν φέτος το καλοκαίρι στο χωριό απευθύνουν συγχωριανοί τους της διασποράς μέσω επιστολής του γνωστού δημοσιογράφου που εργάζεται στην Αυστραλία Σωτήρη Χατζημανώλη.

Επιθυμία των «διοργανωτών» είναι ο φετινός Αύγουστος να αποδειχθεί ξεχωριστός για το χωριό της Αμανής αλλά και κάθε Εγρηγοριανό που θα δώσει το «παρών», ενώ η πρωτοβουλία θα εμπλουτιστεί με εκδηλώσεις.

«Την ίδια περίοδο θα παρουσιαστεί και ένα CD με τραγούδια που έγραψε και μελοποίησε ο Παντελής Θαλασσινός σε στίχους της Ευγενίας Ασλανίδου και έχουν κεντρικό τους θέμα τον Εγρηγόρο και το αντάμωμά μας», όπως επισημαίνει στην επιστολή του ο Σ. Χατζημανώλης, στην οποία αναλύει το σκεπτικό της πρωτοβουλίας για το Αντάμωμα των Εγρηγοριανών:

«ΕΓΡΗΓΟΡΟΣ SOS

Αγαπητοί συγχωριανοί

Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που γεννήθηκαν στον Εγρηγόρο αλλά κανένας μας δε ζει στο χωριό. Όλοι κάποια στιγμή πήραμε το δρόμο της ξενιτιάς, εντός ή εκτός Ελλάδας, οι περισσότεροι μαζί με τους γονείς τους, αναζητώντας καλύτερες συνθήκες ζωής. Ανήκουμε στη γενιά, όπως κι εσείς, που παρέλαβε τη σκυτάλη και το χρέος μαζί να μην αφήσει να χαθεί από το χάρτη η μικρή στερημένη πατρίδα μας.

Με μόνο κριτήριο το ότι είμαστε από τους τυχερούς -άτυχους που επισκεπτόμαστε πιο τακτικά από άλλους, το μικρό μας χωριό, πήραμε την πρωτοβουλία να ενεργοποιήσουμε την απανταχού κοινότητα των Εγρηγοριανών για να εκπληρώσουμε αυτό το χρέος.

Το πρώτο μεγάλο βήμα είναι να επισκεφτούμε φέτος το καλοκαίρι όσο γίνεται περισσότεροι το χωριό.

Οι σκέψεις που γέννησαν την ιδέα για ένα πανεγρηγοριανό αντάμωμα έχει να κάνει με δυο πικρές -νομοτελειακά αναπόφευκτες ωστόσο -διαπιστώσεις:
Ελάχιστοι έχουν απομείνει από εκείνους που γεννήθηκαν και έμειναν στο χωριό.
Λιγοστεύουν χρόνο το χρόνο οι γεννημένοι στο χωριό που πήραν το δρόμο της ξενιτιάς.
Με δυο λόγια, η αλυσίδα που μας δένει με τη λατρεμένη μάνα γη του Εγρηγόρου χάνει τους ακρινούς της κρίκους.

Τι γίνεται μετά;
Την απάντηση την ξέρουμε όλοι μας: Να αναλάβουν τα παιδιά μας και τα παιδιά των παιδιών μας και ούτω καθ’ εξής, το δέσιμο με τον τόπο. Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να τα μάθουμε να αγαπούν αυτόν τον τόπο. Εμείς δεν έχουμε, παρά μόνο να τα φέρουμε εδώ. Τα υπόλοιπα αφήστε και θα τα κάνει η ζωή.

Το χρωστάμε στα παιδιά μας αυτό το ταξίδι.
Το χρωστάμε στον Εγρηγόρο που από εμάς περιμένει.
Το χρωστάμε στον εαυτό μας, που ζει με τη λαχτάρα να ξαναδεί αδέλφια, συγγενείς, παλιούς φίλους, συγχωριανούς…

Κι επειδή δεν έχουμε καιρό για χάσιμο, δε μας το επιτρέπει ο αδυσώπητος χρόνος, απευθύνουμε ΚΑΛΕΣΜΑ σε όλους τους συγχωριανούς, στη Χίο, στην Αθήνα, στην Αμερική, στην Αυστραλία και όπου αλλού ευρίσκονται.

Το Καλοκαίρι του 2016 (από 31 Ιουλίου μέχρι 15 Αυγούστου) να ΑΝΤΑΜΩΣΟΥΜΕ στον ΕΓΡΗΓΟΡΟ!

Το ιδανικό θα είναι να μη λείψει κανένας. Γι’ αυτό ας κάνει ο καθένας μας με τις μικρές ή μεγάλες δυνάμεις του ό,τι μπορεί. Να ξεσηκώσει ο ένας τον άλλον, να δώσει ο ένας στον άλλον να καταλάβει πως αν δεν το κάνει ΤΩΡΑ αυτό το ταξίδι, μπορεί να μην το κάνει ΠΟΤΕ.

Ο φετινός Αύγουστος, ο δικός μας ξεχωριστός μήνας, επιθυμούμε πολύ να θυμίζει τους Αύγουστους των παιδικών και νεανικών μας χρόνων. Δρώμενα από τα χρόνια του ’50, του ’60, του ’70 θα επιχειρήσουμε να αναβιώσουμε και να εμπλουτίσουμε με αναμνήσεις που καθένας μας κουβαλά.

Το διάστημα αυτό θα γίνουν κάποιες εκδηλώσεις.
Φωτογραφίες και βίντεο που απαθανατίζουν στιγμές της ζωής σας, θα βοηθήσουν πολύ να επιτύχει το εγχείρημα.
Θέλουμε, λοιπόν, να οργανώσουμε μια φωτογραφική έκθεση με θέμα το χωριό μας αλλά και την ζωή χωριανών εκεί ή όπου γης. Οι φωτογραφίες αυτές θα πρέπει να είναι έως και την δεκαετία του ’80.

Όσοι διαθέτουν τέτοιες φωτογραφίες (και όλοι σίγουρα έχουν) παρακαλούνται να τις στείλουν (μέχρι 15 Ιουνίου) με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στο Σωτήρη Χατζημανώλη στο sotiris@neoskosmos.com.au.
Όσοι δεν μπορούν με αυτό τον τρόπο παρακαλούνται να τις στείλουν στον Σωτήρη Λιάπη, Οδός Κων. & Καλλιόπης Γεωργαντή 22 Βροντάδος 82 100 ΧΙΟΣ).

Στις φωτογραφίες θα πρέπει να αναγράφονται ονόματα των εικονιζομένων, χρονολογία και τόπος. Επίσης ζητούμε να μας στείλετε ηχογραφημένες ή βιντεοσκοπημένες ομιλίες, εκδηλώσεις κλπ οι οποίες θα επεξεργαστούν και θα προβληθούν το καλοκαίρι στο χωριό.

Τέλος την ίδια περίοδο θα παρουσιαστεί και ένα CD με τραγούδια που έγραψε και μελοποίησε ο Παντελής Θαλασσινός σε στίχους της Ευγενίας Ασλανίδου και έχουν κεντρικό τους θέμα τον Εγρηγόρο και το αντάμωμα μας.
Καλή Αντάμωση!»